Децата от ОУ ”Св.св. Кирил и Методий” изработиха картички от различни материали и се присъединиха към кампанията „Космическа поща”

Въодушевени  от идеята да изпратят своето послание в Космоса, учениците от ОУ ”Св.св. Кирил и Методий” в с. Марково изработиха 51 картички. Използвайки различни техники и материали, децата  от трети, четвърти, пети, шести и седми клас клас работиха върху темата “Земята има нужда от Космоса, защото…”.

Инициативата е в рамките на кампанията  “Космическа поща”. България е първата държава в света, която на национално ниво става част от програмата на предприемача и филантроп Джеф Безос – Космическа поща.

„Истинска Одисея ще бъде  космическото пътуване на детските картички. Първо ще бъдат поставени в специални кутии и натоварени в екипажната капсула на ракетата. Следва изстрелването на ракетата “Ню Шепърд” на компанията Blue Origin. Капсулата, пренасяща картичките, ще се отдели от ракетата-носител, когато достигне Космоса и след като се е реела на 100 километра над Земята, тя ще се спусне с парашути обратно при нас”, обяснява преподавателят Мария Янкова.

След изваждането на детските творби и поставянето на специалния печат “Летял в Космоса”, те ще бъдат изпратени обратно до съответното училище. Така всеки ученик ще се сдобие с автентична пратка сувенир, пътувала в космическото пространство.

Инициативата насочва вниманието на учениците към STEM дисциплините. Като част от програмата, учителите Димитринка Панджилова и Виктория Чалъкова проведоха интердисциплинарен урок на тема” Космическо инженерство” с материалите, предоставени от организаторите на кампанията. Те провокираха учениците към разсъждения, дискусии по темата и изработването на прототипи за нови технологии в помощ на хората, живеещи в Космоса.