Деца от ОУ „Васил Левски” в Караджово ще правят наричания за Василица в Американското посолство у нас. За поредна година на 14 януари момчетата и момичетата от СИП-а по фолклор на етносите ще пътуват до столицата, за да сурвакат по повод Банго Васил.  Те ще раздават баница с късмети, след което ще поканят на хоро домакините. Инициативата се провежда за девета поред година от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.

Празникът „Василица” се почита от ромската общност като начало на Новата година и се отбелязва на 13-и срещу 14-и януари като. На този ден десетки училища, общностни центрове и младежки клубове от цялата страна, включени в мрежата на „Амалипе“, организират тържества, с които представят богатството от фолклорни традиции на различните етноси у нас. Отбелязването на Василица е свързано и с легендата за Банго Васил, който се явява като спасител на ромите, като изградил отново мост, разрушен от Дявола, за да могат те да преминат отвъд реката.

В посолството на Кралство Нидерландия с посланик н.пр. Беа Тен Тъшър ще бъдат ученици от ОУ “Отец Паисий” в село Искра. След това малките сурвакари ще отидат в посолството на Индия. Посолството на Словакия приема ОУ “Гео Милев” – с. Белозем. Фондация “Америка за България” посреща децата от ОУ “Христо Ботев” в Стамболийски. Посолството на Австрия и посланик Андреа Вике приемат сурвакари от ОУ  “Проф.д-р Асен Златаров” в село Боянци, което е едно от новите училища в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“.