„Имаме деца от различни националности и религии, затова сме толкова сплотени“, казва психологът на гимназията по облекло Лилия Димитрова

 

Професионална гимназия по облекло “Ана Май” е със 120-годишна традиция. Любопитното обаче е, че днес училището събира под един покрив ученици от различни националности и религии, избрали да изучават конструирането и моделирането на облекла и текстил, моден дизайн, фризьорство или козметика. „Много сме шарени, но при нас цари пълна хармония“, казва училищният психолог Лилия Димитрова, за която няма тайни в комуникацията между ученици, учители и родители.

 

–  Г-жо Димитрова,  как и защо младежи от различни националности се оказаха във вашите класни стаи и учебни работилници?

–  В нашата професионална гимназия имаме ученици от всякакви националности и религии – от държани като Иран, Естония, Гърция, младежи от арменски, ромски и турски произход. Именно за това сме толкова сплотени. Обединени сме в различията и така трябва да е. Моето убеждение е, че училището е институция за социализация на младите хора, не е само място за обучение, преподаване и оценяване. И работя в тази посока – учениците да се чувстват комфортно, да не се притесняват да споделят проблемите си и да търсят съвети как да ги решават. Всички в нашето училище знаят и се борят за това нашите ученици, независимо от етноса си, да станат активни, самостоятелни и отговорни.  Това е начинът, ако искаме да създаваме справедливо и толерантно мултикултурно общество.

–  Как се вписват в училищния живот – приемат ли ги съучениците им, провеждате ли обучения и занимания в тази посока?

– Участват и печелят различни състезания в национален формат. С моя подкрепа в училище организираме много и различни кампании. Последната беше по повод  Деня на розовата фланелка – „Не на тормоза в училище“. Тъй като повечето от тях са добри в рисуването, правим конкурси по различни теми в подкрепа на добрия климат и толерантността. Мария-Десислава от  11 а клас през ноември миналата година спечели първа награда за плакат на конкурса на Общинския съвет по наркотични вещества .  При изключителна конкуренция наши ученици завоюваха три втори и едно трето място на Международния фестивал на прическата в столицата.  Тъй като професиите при нас са в голяма степен творчески, това улеснява комуникацията.

– Има ли проблеми, с които идват за помощ при вас, как ги решавате?

– Аз работя с много деца, които имат нужда от подкрепа. В кабинета ми всички се чувстват спокойни, обичани и подкрепяни. Проблемите им са от различно естество. По-често са проблеми в семейството. Когато има такива, работя и с родителите, които винаги са откликвали на покана за разговор.  Децата имат моя личен телефон и винаги, когато имат нужда от мен и от помощ, ми се обаждат, за да обсъдим това, което ги вълнува. Имам подкрепата на ръководството за всякакви събития и инициативи в полза на децата и добрият климат.

– Как работите с родителите им?

– Образователната интеграция на ромските деца е ключова за равноправното интегриране на ромите в българското общество. Тя е неделима и необходима част от процеса на модернизация на българското образование: без интеграция на ромската общност,  образователната ни система остава чужда на един голям процент български граждани и не би могла да отговори на европейските изисквания за включващо образование. Предизвикателство е нашата работа с представители на етническите малцинства поради ранното им отпадане от образователната система.  В нашето училище се гордеем, че все повече този процес на отпадане остава в миналото.