Програмният продукт се настройва през облака на Google за образованието и може да се използва за провеждане на изпити и национални външни оценявания

Иновативен софтуер за изпитване, разработен от шведска компания, влиза в българското образование като за пилотния старт са избрани 4 училища – едно в Пловдив и три в София. Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов, който днес участва в тестването в Центъра за творческо обучение. Софтуерът се настройва през облака на Google за образованието. Той вече се използва за провеждане на изпити и национални външни оценявания в Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили и други държави.  Проектът е подкрепен от Министерство на образованието и науката, а в пилотната му фаза ще се реализира от Център за творческо обучение, единствен партньор на Google Cloud със специализация “Образование” в България.

В експерименталната група ще се включат екипи на единствените две Google референтни училища в Централна и Източна Европа – Езикова гимназия “Иван Вазов” и Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, както и 119 СУ “Акад. Михаил Арнаудов” и 51 СУ “Елисавета Багряна”.

Те ще тестват шведския софтуер за провеждане на изпитване, оценяване, събиране на обратна връзка от ученици и учители, провеждане на олимпиади и други дейности, свързани с проследяване на академичния напредък на ученици и учители в електронна среда с устройства Chromebook.

МОН вече финансира закупуването на голям брой персонални Chromebook устройства за учители и ученици. Изпитването в сигурна електронна среда със специализирания софтуер ще бъде достъпно навсякъде и по всяко време.

От Центъра за творческо обучение коментират, че тази технология би могла да спести много рискове и разходи за провеждане на национални оценявания, матури и други важни изпити в българските училища и университети, не само в условията на дистанционно обучение, вследствие от  COVID-19, а изобщо. Според тях е съвсем реалистично до една година част от изпитите да се провеждат именно по този начин.

Изпитите не се променят по същество, съдържанието остава, а специализираният софтуер заключва всички опции на компютъра и автоматично засича параметри като време, използвани ресурси, натискания на клавиши и други. От единен контролен панел в облака се вижда напредъкът на всички ученици и техните резултати. Оценителите вече няма да се налага да преглеждат хартиени или сканирани писмени работи и да боравят с ключ за отговорите.

Припомняме, че най-търсената дума в интернет за цялата 2020 г. в България след COVID е именно Google Classroom, като приложението е интегрирано със специализирания софтуер за изпитване. Технологията вече е достъпна за всички български ученици и учители чрез централизираните профили на Министерството на образованието и науката.