Домакин на международната среща е Професионалната гимназия по туризъм

Как изглежда Пловдив през погледа на ученици от Германия и Унгария. Това ще стане ясно в края на седмицата, когато младежи от двете държави, водени от свои връстници от Професионалната гимназия по туризъм, ще представят своите видеа, направени по време на престоя им в града под тепетата.

Заданието се осъществява в рамките на международна среща по проект „Европейско бъдеще – ЕС на фокус“ на програма „Еразъм+“. Домакин е ПГ по туризъм, а темата, по която работят учениците от трите държави е „Европа за мен“. Разделени на четири екипа, те ще търсят прилики и разлики между родните си градове.

„Иновация на проекта е методът SOL – self oriented learning или обучение, насочено към образователните потребности на учениците, докато учителите наблюдават процеса и дават качествена оценка на края на поставената задача. Методът е създаден от учителите в германското училище, тестван е в продължение на година и им е донесъл европейска награда за иновация. Правилата за работа са описани в наръчник заедно с целите, очакваните резултати и критериите за оценка“, пояснява преподавателят по английски език Лора Колева, която е координатор на проекта от пловдивска страна.

Участниците от Кьолн и Будапеща били впечатлени от историческите, архитектурните и културните забележителности на Пловдив, от творческата атмосфера на града. А днес предстои да се срещнат с представители на местната управа.

През лятната ваканция учениците имали за задача да интервюират своето семейство, близки и познати какво мислят за бъдещето на Европа, какви са техните надежди и очаквания, които са най-вълнуващите места, които са посетили. Отговорите на двайсетте примерни въпроси те обобщили в презентация.

„Научихме какво е за тях европейско приключение, кое е значимо и важно, за да са щастливи, и как оценяват ползите от членството в ЕС. Участниците бяха вложили сърце и душа, заразяващ ентусиазъм и творчество и бяха превърнали задачата в образователно преживяване“, казва Лора Колева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.