По инициатива на 9-класници от СУ „Христо Смирненски“ навръх Димитровден ще се проведе благотворителен базар в подкрепа на фамилията с две деца

Набиране на средства в помощ на пострадало от пожар младо семейство. Това е каузата на благотворителния базар, който организират учениците от СУ „Христо Смирненски“ в Брезово. Събитието ще се проведе навръх Димитровден пред общинското читалище в града, където децата ще подредят щандове с кулинарни специалитети. Събраната от продажбата сума ще бъде дарена на фамилията от село Тюркмен.

На 17 август пожар изпепелява дома на семейството в село Тюркмен. Мъжът отишъл да купи строителни материали за ремонт на къщата, а съпругата му останала с двете малки деца. В един момент жената видяла пламъци от пристройката, залепена до къщата им. Пламъците тръгнали нагоре към покрива и единственото, което успяла да направи, е да влезе вътре и мигновено да изведе навън дъщеричките си, които са на 1 и на 3 години. Огънят бързо обхванал цялата постройка и тя не успяла да вземе дори документите. Хора от селото повикали пожарната, тъй като и мъжът, и жената са с увреден слух. Вероятната причина за пожара е повреда в елинсталацията на пристройката, служеща за склад. Оцеляват животните, но семейството остава без документи, пари, дрехи. Семейството е в шок, приютява се при съседи, които преди това помогнали за реконструкция на къщата.

„Инициативата бе подета от 9-класници, което е чудесно, а впоследствие подкрепена от останалите паралелки и от педагогическия екип. Неслучайно избрахме големия християнски празник Димитровден – време за добротворство. Веднага след края на литургията в храм “Св. Димитър” ще бъде дадено начало на базара. Предстои ни среща със семейството, за да разберем от какво имат най-належаща нужда. По-малкото момиченце няма проблеми със слуха, но с него трябва да се заеме логопед, тъй като родителите и сестричката му са с нарушения и има опасност то да не проговори, затова ще изпратим колега специалист“, обясни директорът на училището Милко Сарафов.

Семейството е временно настанено във фургон, с помощта на общинската управа са прекарани вода и електричество. Местният парламент гласува средства за закупуване на печка, хладилник и други домакински уреди. Хора от бизнеса също помагат, отварят и дарителска сметка за набиране на помощи.