Повече от 80 деца и гимназисти разгледаха днес катедрите по ентомология, фитопатология, микробиология и механизация на Аграрния университет

Виждате ли черните топчета по горната страна на листата. Тези спори са причини за заболяване, при което растението отслабва и пъпките изсъхват. Ръждата по розата е води до масово падане на листата, обяснява доц. Мария Витанова от катедрата по фитопатология на Аграрния университет. Място до микроскопите обаче не са заели студенти, а ученици от СУ „Патриарх Евтимий”. Те гостуват на вуза в рамките на инициативата „Дни на отворените врати”, която се провежда през цялата седмица. Само днес повече от 80 деца от ОУ „Елин Пелин” и СУ „Патриарх Евтимий”, както и гимназисти от ПГ по механотехника и СУ „Братя Миладинови” разгледаха катедрите по фитопатология, ентомология, микробиология и механизация, за да научат от доценти и професори как се работи с микроскоп и какви са най-новите технологии в земеделието.

За опазване на розите, те трябва да се пръскат рано през пролетта, преди цъфтежа. Следващите пръскания се правят след 8-10 дни, каза още доц. Витанова и поясни, че фитопатологията е сложна наука, която изучава болестите по растенията, а от студентите се искало да могат да разпознават симптомите.

„Не е лесно, но е интересно и се надявам някой от вас да се върне отново в катедрата като студент. Погледнете сега към мен – това е ръж. Понякога, вместо нормални зърна, се образуват по-едри роговидни склероции. Те не бива да отиват във фуража на животните, защото отделят токсини”, продължи с демонстрациите доц. Витанова.

Пред гимназистите пък проф. Радослав Андреев разказа как по определени белези могат да се разпознават вредните от полезните насекоми. Някои от вредителите били толкова малки, че се изисквала специална техника, за да се различат. Като, например, стерео микроскопът.

„Гледайте с двете очи, но от леко разстояние”, посъветва професорът гимназистите, които наблюдаваха през микроскоп различни видове вредители.

В катедрата по микробиология, под вещото напътствие на гл.ас. Марияна Петкова, шестокласници от ОУ „Елин Пелин” наблюдаваха летни дрожди. И научиха, че има два вида клетки – просто и сложно устроени, както че микроорганизмите могат да бъдат вредни и полезни.

„Полезните могат да служат за направата на лекарства и за това храната ни да бъде по-вкусна”, поясни гл.ас. Петкова и напомни на децата да не забравят да мият редовно ръцете си.

При разходката си из катедрата по механизация, момчетата и момичетата бяха изненадани, че модерното земеделие е почти изцяло дигитализирано и че производството може да се управлява и от телефона.

Как и защо се променя цветът на парчета нарязана ябълка, какво представлява процесът дифузия пък научиха участниците в научна лаборатория за приложна и забавна химия и биология. Тя се организира „Байер България” и домакин за трета поредна година е Аграрният университет. Целта на инициативата е да доближи децата до науката и да предизвика желание за учене и изследване на природата чрез приятен, ангажиращ и запомнящ се начин.