photo_verybig_1464563

Националният отбор на България спечели 5 сребърни медала на Международния турнир на младите физици в Тайланд, известен още и като Световна купа по физика. Това е най-доброто класиране на България от възстановяването на участието на страната ни в турнира през 2001 година.

Резултатът бе постигнат след 5 изключително оспорвани битки, всяка съставена от 3 етапа с участващи 3 отбора с различни роли. Научен ръководител на младите таланти е д-р Гинка Екснер  от Физическия факултет на Пловдивски университет, а неин помощник е Даниела Иванова от Математическата гимназия в Русе.

“С тази победа зад нас оставихме традиционно силни отбори като тези на Корея, Швейцария, Тайван и аз съм много щастлива, макар че ми се иска да имаше и пловдивски участници, но се надявам догодина да се случи”, коментира Гинка Екснер.

Победата за България донесоха ученици от математическите гимназии в Русе, Шумен, София. Те премериха сили със 135 участници, разделени в 27 отбора, избран чрез национална селекция. В състезанието учениците на възраст от 15 до 18 години решават реални 17 научноизследователски проблеми.

 

 

 

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.