При посещението си в измервателна станция „Каменица” децата от Частно основно училище “Слънчев лъч” получиха данни и за фините прахови частици във въздуха

Как се управлява транспортът в Пловдив видяха ученици от частно основно училище „Слънчев лъч” в Центъра за градска мобилност. Служителите разказаха, както за регулирането на “умните” светофари, така и за следенето на движението на градския транспорт. Децата бяха впечатлени от огромната видеостена, която дава информация за най-натоварените кръстовища.

Трафикът се оптимизира чрез интелигентно управление с помощта на контролери на светофарите на близо 50 кръстовища, показаха експертите. Дежурните оператори следят ситуацията и, когато има нужда, може да се премине към ръчно управление на светофарите – при големи задръствания, катастрофи или други инциденти, научиха още децата. Те бяха впечатлени, че камерите могат да се завъртат на 360 градуса и да приближават в близък план. Така заснетите кадри можели да се предоставят на съответните органи за изясняване на пътнотранспортни произшествия, издирване на изчезнали лица или автомобили.

Учениците имаха възможност да наблюдават записи на реални неправилни действия на пешеходци и нарушаване на правилата за движение, както и тежките последици от това. Всички получиха като подарък карта на велоалеите в града със съвет да бъдат бдителни и отговорни участници в движението.

Еко училището организира посещение и в измервателна станция “Каменица”, където пък учениците научили как се замерва въздухът в Пловдив, обявен като един от градовете с най-значително замърсяване. Експертите им обяснили, че замерването става по 26 показателя, сред които азотни и серни оксиди, въглероден диоксид, метан, амоняк, пропан, хлороформ. Данните за фините прахови частици се актуализират на сайта на РИОСВ и са достъпни за всички, добавиха инспекторите.

Те успокоиха децата и учителите, че данните за Пловдив са в нормата и няма повод за паника и притеснения. Тъй като градът се намира в котловина и няма много движение на въздуха, по-лесно се задържат газовете от автомобилите и печките на твърдо гориво. Неправилното горене на отпадъци – гуми и пластмаси, които съдържат токсични вещества, бил един от най-основните източници на замърсяване. Замърсяване има, но е в нормални граници, уточниха от РИОСВ.