Дарования от средните училища по изкуства и младежки театрални формации си дават среща в гимназията за сценични и екранни изкуства

Ученици от средните училища по изкуства и младежки театрални формации си дадоха днес среща в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. За шеста поредна година пловдивското училище е домакин на националния конкурс по актьорско майсторство, който беше отложен от март за септември, заради пандемията от коронавируса.

Конкурсът бе открит от директора на гимназията Николай Томов и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който приветства участниците и пожела да победят най-добрите.

Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, се състезават за стипендия, която Министерство на културата отпуска по Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Конкурсът продължава и утре, а оценяването се извършва от жури, съставено от утвърдени творци в областта на театъра. Заради строгото спазване на противоепидемични мерки по повод COVID-19, тази година в залата не се допуска публика. Участниците влизат по график, а залата периодично се дезинфекцира.

Национална гимназия за сценични и екранни изкуства тази година чества своята 45-годишнина. Началото на Средно художествено училище за сценични кадри е поставено през есента на 1975 година. През 2005-та училището е преименувано на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, в която се обучават кадри за театъра, киното, телевизията и други сфери на визуалните изкуства.