11-класници от ПГ по хранителни технологии и техника се включиха в инициативата “Мениджър за един ден”

Ученици майсториха еклери, определяха медни йони в разтвор и наблюдаваха как се прави диетичен хляб в работилниците на Университета по хранителни технологии. Така 11-класници от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника се включиха в днешната инициатива „Мениджър за един ден“.

Гимназистите участваха в реалния производствен процес на хляб „Топи“, предназначен за диабетици. Те останаха впечатлени, че той „се замесва“ с брашно от топинамбур (земна ябълка/йерусалимски артишок). Доц. д-р Валентина Чонова от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските изделия“ поясни, че специалният хляб е разработен от екип в университета и е клинично доказан в пловдивски болници, където консумиралите от него пациенти значително са подобрили своите кръвни показатели.

С изключителен ентусиазъм учениците се включиха в производството на еклери, напътствани от доц. Чонова, а след което дегустираха сладкишите, за да уверят, че са се справили отлично.

Преподаватели от специалност „Анализ, контрол и екология на храните“ ръководиха младежите в йодометрично определяне на медни йони в разтвор. Те получиха сертификати за  участие в 20-тото издание на инициативата “Мениджър за един ден”, чиято тема беше „Силата на един екип“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.