stephen-petronio-company_trisha-browns-glacial-decoy-1979_photo-by-yi-chun-wu-1200x800

ONE DANCE WEEK подарява незабравимо изживяване на ученици и студенти, които имат интерес към изкуството и съвременния танц. За всички спектакли на фестивала билетите за учащи са намалени на цена 5 лeвd. Поканата е част от политиката на фестивала за приобщаване на млада публика към съвременните форми на изкуство.

Деветото издание на ONE DANCE WEEK стартира на 9 октомври от 18 часа в Дома на културата. Големият американски хореограф Стивън Петронио, който пристига в Пловдив специално за събитието, ще представи класическия проект “Bloodlines”.

За първи път родната публика ще може да види емблематичните миниатюри “Тропическа гора” и “Ледена примамка” на легендите на съвременния танц Мърс Кънингам и Триша Браун, хореографи променили завинаги света на съвременното изкуство. Освен тях в репертоара е включен и авторски спектакъл на Петронио –„В движение”, който отбелязва 30-годишнината от създаването на компанията му.

Специалните билети могат да бъдат закупени от касите на фестивала непосредствено преди спектаклите  срещу ученическа карта или студентска книжка.

Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства”. В програмата са включени и три танцови работилници, насочени към напреднали танцьори и професионалисти, актьори, изпълнители от цирка или физическия театър.  Между 28 и 30 октомври хореографите Йожеф Трефели и Майк Уинтър ще демонстрират движенчески техники, разработени специално за спектакъла „Нагоре”, в който се използват танцови елементи като повдигане, отпускане на инерцията, скачане и проектиране на тялото в пространството, за да се постигнат височини, недостъпни за соло танца.