СУ „Пейо Яворов“ представи иновативни уроци пред ученици и учители от Разградско и Силистра, родител полицай проведе урок по безопасност на движението в двора

Ученици от Пловдив, Силистра и Разград се включиха заедно в модулни лабораторни упражнения по химия и биология. Домакин на откритите уроци бе СУ „Пейо Яворов“, което посрещна гости от  СУ “Св. Св. Кирил и Методий” в село Самуил, област Разград, и Природо-математическа гимназия “Св. Климент Охридски” в Силистра. Мобилност се осъществява по националната програма за обмен на иновации.

В лабораторията по химия се проведе занятието „Изследване свойствата на сапуни, синтетични миещи вещества и природни мазнини. Учениците от профилираните паралелки по биология и химия, съвместно с гостите, работиха в екип и изследваха рН на разтвори; отнасяне на сапуни и синтетични миещи вещества в кисели и твърди води; изследваха чистотата на природни мазнини (различни видове олио) и получиха работа за вкъщи, както и рецепта за направа на домашен глицеринов сапун от преподавателя Петър Петров.

В лабораторията по биология се проведе упражнение върху „Растителни пигменти и хартиена хроматография“ . Учениците от профилираната паралелка по природни науки, заедно със своите връстници от Силистра, работеха по групи и успяха нагледно да се запознаят с метода на хартиената хроматография и растителните пигменти, под ръководството на преподавателя д-р Танчо Агушев. Те сами получиха екстракти от различни растения и направиха собствен хроматографски анализ. Един от екипите имаше задача да проучи различни техники за оцветяване на тъкани с растителни пигменти от българите в миналото и да приложи резултатите от проучването си на практика.

Гостите бяха впечатлени от иновативните кабинети по химия и биология, както и от уникалната за страната зимна градина и жив кът „Бъдеще“ – център за обучение и образователни услуги по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда и екология, изградени по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда.

Учениците от Природо-математическата гимназия се включиха в открития урок по Информационни технологии. Преподавателят Цвета Цанкова постави различни казуси,  използвайки инструментите за мислене на Едуард де Боно: Плюс, минус, интересно; Отчитане на всички фактори; „Важност и приоритети“.

Преподавателят по български език Мария Камбурова представи своя конкурсен проект с учениците от 7 а клас – „България в картини“, както и иновацията „Книгите като мост между две поколения яворовци“ – доказателство за приемствеността между учениците от първи и пети клас. Учениците от 5 а и 5 б клас създадоха свои авторски приказки, красиво оформени като книжки. Произведенията си те подариха на първокласниците.

Гостите от Силистра и село Самуил имаха възможност да участват в иновацията на начален етап „Гост за един ден“. Те присъстваха на урок за безопасност  на движението на площадката на двора, където водещ на занятието беше родител полицай. Знаците от регулировчик, светлинната сигнализация и пътните знаци бяха представени професионално и интересно. Второкласниците показаха своите знания, влизайки в ролята на пешеходци и велосипедисти, а кулминацията бе огледът на полицейски автомобил и воят на сирените му.

В презентации и последвали дискусии преподавателите споделиха опит и очертаха перспективи за бъдещо сътрудничество.

„Високата оценка и благодарността на нашите гости са поредното доказателство, че пътят, по който вървим, е правилен. По стечение на обстоятелствата те успяха да присъстват и на официалното изпращане на випуск 2021, връчването на наградите на Педагогическия съвет на зрелостниците и Яворовата награда“, каза директорът Пламен Стоилов.

От 31 май до 3 юни пловдивски ученици и учители ще посетят Природо-математическа гимназия в Силистра за популяризиране и мултиплициране на практики.