„Имаме деца, които нямат какво да обуят и облекат, за да дойдат в клас“, каза директорът на ОУ „Отец Паисий“ Сашка Кръстева и благодари за коледната акция на СУ „Св.св.Кирил и Методий“

Близо 200 килограма хранителни продукти и грижливо опаковани дрехи и обувки бяха натоварени днес по обед в училищния автобус на ОУ „Отец Паисий“ – село Песнопой. Инициатори на коледната акция за децата от селското школо са 8-класници от пловдивското СУ „Св.св.Кирил и Методий“. Момчетата и момичетата лично пренесоха кашоните и пакетите, събирани в продължение на няколко седмици. На призива им откликнали всички паралелки. Семействата занесли в уречения срок в училище подготвените продукти и подаръци, с които ще бъдат зарадвани малчуганите от средищното училище, където се обучават 70 ученици от Песнопой, Долна махала, Баня, Пролом, Сухозем и Бегово.

„Имаме деца, които нямат какво да обуят и облекат, за да дойдат в клас. Повечето са от многодетни семейства, които живеят в крайна бедност. Понякога се налага да им сушим в училище дрехите и обувките, за да могат в края на деня да се приберат чисти. Стараем се да осигуряваме допълнително хранене със средства от училищния бюджет, което, ако бъдем откровени, е един от стимулите да идват редовно“, разказва директорът Сашка Кръстева.

След като споделила за тежкото материално положение на своите възпитаници с колегата си Таня Николова, директорът на СУ “Св. св. Кирил и Методий” предложила на своите ученици да подкрепят децата в нужда. Те прегърнали идеята и се заели с организацията.

С помощта на Ученическия съвет успели да съберат запазени дрехи, обувки, лакомства, пакетирани храни, плодове и играчки. Децата от вторите и третите класове дори опаковали подаръци, които надписали.

Директорът на училището в Песнопой също не дойде с празни ръце днес. От името на своите ученици тя подари оригинални ръчно изработени картички с благодарност за подаръците и пожелание за здраве и късмет.

„Вярваме, че нашите ученици ще продължат да бъдат пример в бъдещи благотворителни инициативи. Правейки добро, получаваш добро“, каза Таня Николова.

Подаръците ще бъдат разпределени от учителите и раздадени на утрешното коледно тържество в Песнопой. Със средства по национални програми са модернизирани класните стаи и са осигурени таблети за всички, като класните ръководители обучавали родителите по домовете как да работят с устройствата. Училището плаща и месечен пакет на стойност 25 лева за интернет свързаност, когато се наложи превключване към ОРЕС.