„Имаме деца, които нямат какво да обуят и облекат, за да дойдат в клас“, каза директорът на ОУ „Отец Паисий“ Сашка Кръстева и благодари за коледната акция на СУ „Константин Величков“

Пакети с хранителни продукти и грижливо опаковани дрехи и обувки бяха натоварени днес по обед в училищния автобус на ОУ „Отец Паисий“ – село Песнопой. Инициатори на коледната акция за децата от селското школо са ученици от пловдивското СУ „Константин Величков“. Момчетата и момичетата лично пренесоха мини чувалчетата, събирани в продължение на няколко седмици. На призива да подкрепят нуждаещите се откликнали всички паралелки и заедно със сувенирите за коледния търг, донесли и подаръци, за да зарадват малчуганите от средищното училище, където се обучават 70 ученици от Песнопой, Долна махала, Баня, Пролом, Сухозем, Черноземен и Бегово.

„100% от нашите деца са от ромски произход. Имаме деца, които нямат какво да обуят и облекат, за да дойдат в клас. Повечето са от многодетни семейства, които живеят в крайна бедност. Всяка сутрин училищният автобус минава през домовете им, за да ги вземе за училище, а вечер ги връща обратно. Понякога се налага да им сушим в училище дрехите и обувките, за да могат в края на деня да се приберат чисти. Стараем се да осигуряваме допълнително хранене със средства от училищния бюджет, което, ако бъдем откровени, е един от стимулите да идват редовно“, разказва директорът Сашка Кръстева.

След като споделила за тежкото материално положение на своите възпитаници с колегата си Диана Райчева, директорът на СУ “Константин Величков” предложила на своите ученици да подкрепят децата в нужда. Те прегърнали идеята и се заели с организацията.

С помощта на Ученическия съвет успели да съберат запазени дрехи, обувки, лакомства, пакетирани храни, плодове и играчки.

Директорът на училището в Песнопой също не дойде с празни ръце днес. От името на своите ученици тя подари оригинални ръчно изработени картички с благодарност за подаръците и пожелание за здраве и късмет. Поднесоха ги облечени като джуджетата на дядо Коледа 10 деца от начален етап.

„Вярваме, че нашите ученици ще продължат да бъдат пример в бъдещи благотворителни инициативи“, каза Диана Райчева и покани гостите да разгледат училищния коледен базар, открит вчера. За доброто настроение пък се погрижиха талантливите певци и танцьори.

Подаръците ще бъдат разпределени от учителите и раздадени на коледното тържество в Песнопой на 22 декември. Със средства по национални програми са модернизирани класните стаи, обзаведен е кабинет за целодневна организация на обучението. Предстои някогашният корпус, в който навремето са се водили часовете по труд и техника, да бъде превърнат във физкултурен салон. Училището не разполага със зала, в която децата да спортуват през студените месеци.