Младите таланти от специалност „Стенопис” рисуваха в Дома на културата на Санто Стефано ди Кадоре редом до италиански майстор

Ученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ изписаха фреско „Легендата за Орфей“ в италианския град Санто Стефано ди Кадоре. Паното е с размери 3 метра дължина и 2 метра височина. Пловдивските дарования от специалност „Стенопис” работиха в Страната на ботуша между 26 август и 2 септември. Успешната инициатива е продължение на проект „Фреско“, който беше проведен в гимназията с ученици и известните италиански майстори на техниката – Вико Калабро и Марио Файт през 2018 година.

Трима от най-добре представилите се ученици и техният преподавател Атанас Камешев бяха поканени от италианска страна да продължат курса по фреско в ниво за напреднали. Темата на фреското е българска легенда, която гимназистите трябваше да изпълнят в Дома на културата в град Санто Стефано ди Кадоре.

В реализацията на фреското „Легендата за Орфей“ се включиха Елис Нешад, Габриела Радулова и Калина Колева. Темата беше избрана от учениците, за които Орфей е популярен митологичен герой, живял по нашите земи, и символ на човек, омагьосвал света със своето изкуство.

Работата по техническото изпълнението на паното преминала под ръководството на Марио Файт, който водил курсовете по фреско в италианския град. В началото младите дарования имали за задача да създадат проект по темата и увеличаване на композицията върху размерите на стената от 6 кв. м. Вторият етап включвал подготовка на пигментите и полагане на основната мазилка. На третия етап пристъпили към полагане на специалната мазилка джорната, върху която започнало изписването на фреското.

След успешното приключване на курса всички участници получили сертификат за придобито ниво за напреднали в стенописната техника фреско.

„Проектът и специализираният курс в Италия бяха изключително полезни за повишаването на квалификацията ми и за развитието на знанията и уменията на учениците за техниката”, категоричен е Атанас Камешев.