Симулационен урок по безопасност на движението превърна двора на училището в Строево в трафик зона

Ученици влязоха в ролята на полицаи, застрахователи и журналисти на симулационен урок по безопасност на движението. Дворът на ОУ „Христо Смирненски” в Строево се превърна в трафик зона. Децата и учителите сами разчертаха с тебешир пешеходните пътеки, поставиха знаци „Стоп” и маркираха пътя за движение на велосипедистите. В часовете за занимания по интереси учениците измайсторили пътните знаци, светофарите и своите “автомобили” и импровизираха поведението си като участници в движението при различни ситуации.

Дали са усвоили правилата за движение проследи Христо Найденов от Районното управление на полицията в село Труд, който присъства на симулационното занятие, при което една част от децата се включиха като колоездачи и автомобилисти, а други се изявиха като родители, паркиращи край детска градина и учители с ученици на пешеходна пътека.

Организаторите на урока – старши учителите Ваня Бетуховска и Ивелина Гачева, бяха възложили дори роли на журналисти, които да отразяват събитието. „Застраховетели” разясниха, че не бива да се кара автомобил без „Гражданска отговорност”.

Инспекторът от Детска педагогическа стая Славейко Стефанов и Десислава Дингилева – кмет на Строево, коментираха, че след това показно са спокойни, че участниците в инициативата не биха допуснали съзнателно грешки на пътя.