Детските градини и яслите отварят от 5 април, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов

От 12 април учениците се връщат в училище по график, детските градини и яслите започват работа от 5 април. От ресторантите ще работят само тези с открити площи, от 1 април. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„От 5 до 12 април с министър Красимир Вълчев ще изработим ясен план как се връщат учениците в клас. За висшите училища до 12 април остава настоящата форма на присъствено обучение, за тези специалности изброени в момента, след тази дата обсъждаме да се върнат и всички тези, които на практика не могат да проведат обучение в електронна среда, изпити”, каза още Ангелов.

Също от 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.

Датите на пролетната ваканция остават без промяна, съобщиха от МОН. Това означава, че 1 и 2 април няма да са част от ваканцията, а учениците ще учат онлайн. Ваканцията за учениците от 1 до 11 клас е от 3 до 11 април. За зрелостниците тя е от 8 до 11 април.

От 1 април ще работят театрите с 30% капацитет.

Моловете няма да бъдат отворени от началото на следващия месец, големите магазини също остават затворани. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. Нощните заведения остават затворени.

Заповедта се очаква до края на деня.