Мярката влиза в сила от 22 октомври за Пловдив, Асеновград, Брезово, „Марица“ и Перущица. МОН актуализира Насоките за обучение в условие на извънредна епидемична ситуация

Учениците от пет общини в Пловдивска област минават на ротационен принцип на обучение от петък, 22 октомври. Пловдив, Асеновград, Брезово, “Марица” и Перущица вече са в тъмночервената зона по заболеваемост, отчита РЗИ, което налага въвеждане на ротация, както е заложено в Насоките на МОН. По разпореждане на здравната инспекция учениците от всички училища в петте общини преминават към схемата 50% присъствено обучение, 50% към обучение от разстояние в електронна среда.

Заповедта на РЗИ ще бъде препратена до директорите на училищата, които трябва да изготвят график за ротацията. Очаква се утре министърът на образованието да издаде и съответната заповед.

Ротационният принцип ще бъде в сила от 22 октомври до 4 ноември включително. През това време ще се следи заболеваемостта, за да се прецени как да се действа впоследствие.

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, съобщиха от МОН.

Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г.

МОН предложи на Министерството на здравеопазването да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини.

Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.