Мярката влиза в сила от 22 октомври за Пловдив, Асеновград, Брезово, „Марица“ и Перущица. МОН актуализира Насоките за обучение в условие на извънредна епидемична ситуация

Учениците от пет общини в Пловдивска област минават на ротационен принцип на обучение от петък, 22 октомври. Пловдив, Асеновград, Брезово, “Марица” и Перущица вече са в тъмночервената зона по заболеваемост, отчита РЗИ, което налага въвеждане на ротация, както е заложено в Насоките на МОН. По разпореждане на здравната инспекция учениците от всички училища в петте общини преминават към схемата 50% присъствено обучение, 50% към обучение от разстояние в електронна среда.

Заповедта на РЗИ ще бъде препратена до директорите на училищата, които трябва да изготвят график за ротацията. Очаква се утре министърът на образованието да издаде и съответната заповед.

Ротационният принцип ще бъде в сила от 22 октомври до 4 ноември включително. През това време ще се следи заболеваемостта, за да се прецени как да се действа впоследствие.

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, съобщиха от МОН.

Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г.

МОН предложи на Министерството на здравеопазването да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини.

Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.