Иконата на Кирил и Методий поведе литийното шествие, което постави началото на честванията на Светите братя

Да вярваме повече в себе си и да пазим българското. За това призоваха днес учениците от Хуманитарната гимназия на честването на патронния си празник. На 11 май 1851 г. в някогашното Епархийско училище е поставена националната традиция да се отбелязва тържествено Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Ние поставяме началото на най-светлия празник в духовния календар на България. 10 века след делото на Славянските първоучители, отново двама мъдри мъже – Найден Геров и Йоаким Груев, възкресяват паметта на Светите братя и тяхното апостолско дело. Тук, в нашия Пловдив, зазвучават отново камбаните на всички църкви, за да възвестят чудото на този всеобщ народен Великден – възкресението на българския дух чрез словото“, припомниха водещите на празника, който се състоя на площад „11 май“.

По думите Иван Вазов, който също е възпитаник на училището, то е “най-ярката звезда в небосклона на българската просвета”. През класните стаи на бившата Първа мъжка гимназия са минали също Васил Левски, Любен Каравелов, Тодор Каблешков и много други активни участници в Априлското въстание, Съединението, войните от началото на ХХ век.

По инициатива на Международната фондация „Св.св.Кирил и Методий“ на 10 май в Хуманитарната гимназия е поставено началото на честванията, които през следващите дни продължават в цялата страна.

Иконата на Светите братя поведе литийното шествие до барелефа на Кирил и Методий в Стария град, пред който бяха положени венци и цветя. На въпрос какво е за нея този празник, Никол от 9 ж клас каза: „Благодарение на писмеността ние сме оцеляли като народ. Често забравяме, че езикът ни е съхранил. Трябва да се върнем към корените си, за да пребъдем“.