Само четири общини в Пловдивска област са в присъствено обучение

Учениците от Садово и Хисаря преминават от утре към ротационно обучение. Паралелките ще се редуват присъствено и онлайн, така че в класните стаи да са не повече от 50% от децата. Причината за въвеждане на мярката е, че двете общини са преминали границата от заболеваемост 500 на 100 000. Директорите изготвят графиците, по които ще става ежеседмичното редуване.

Само четири от всичките 18 общини в Пловдивска област към момента са в присъствено обучение. Това са Кричим, Лъки, Първомай и Раковски.

Изцяло в онлайн режим са училищата в Пловдив, Сопот, Асеновград и община „Марица“, които са със заболеваемост над 750 на 100 000. Всички останали редуват паралелките присъствено и в обучение от разстояние в електронна среда.

В четвъртък изтича двуседмичният срок за първите общини от Пловдивско, които минаха към ротация. От тях единствено в Брезово има подобряване на ситуацията – заболеваемостта е паднала под 500 на 100 000 и учениците вероятно ще се върнат присъствено на училище в петък. Това няма да става срещу изследване с щадящи антигенни тестове, а по силата на заповедите на здравния и просветния министър за зоните, на които съответства даден режим на обучение.

Работна група подготвя няколко варианта на алгоритъм, като все още се обсъжда дали изследването да се прави в училище или от родителите у дома. Министърът на образованието Николай Денков поясни, че който не иска детето му да бъде тествано, ще бъде обучавано в електронна среда.

От днес със заповед на директора на РЗИ д-р Сийка Димчева се спират плановите операции и плановият прием в болниците, с изключение на дейностите свързани с онкологията, хемодиализата и ражданията.  Профилактичните прегледи, женските и детските консултации продължават да са отворени, като общопрактикуващите лекари трябва да осигурят времеви зони, за да се избегне смесването на потоците.

Припомняме, че  за последното денонощие новите болни в Пловдив и региона са 571. 8 нови случая са установени в 8 детски градини и 1 – в училище в областта.