4753-800-0

 

Министърът  на образованието проф. Тодор Танев призна, че в учебните програми липсват много важни теми. На страницата си във Фейсбук той призова за съгласие, което да направи възможна промяната в програмите. Ето какво написа  министърът:

„Нашите поколения са все повече в дълг на новите млади. Не е достатъчно да се познава средновековната история, за да се гради самочувствие. Не е достатъчно да се четат само светлите страници, за да имаме самоуважение. Трябва да се вгледаме в цялата картина, за да можем да я разбираме.

Белите петна в паметта са прелюдия към всякакви отклонения. Добре знаем колко важни теми липсват в учебните програми. Откъде днешните млади могат да проумеят с какво тоталитарната държава съсипва живота на всеки човек и на цялото общество? Откъде да разберат какво е и какво причинява Народният съд? Как да се замислят за безумието на геноцид от мащаба на Холокоста? Как да си обяснят, че личност като екзарх Стефан, който с целия Свети Синод се стреми да накара властите да прекратят преследването на евреите, след това е свален от поста си и интерниран до края на живота си?

Церемониите и ритуалите са важни. Речите също. Но за ценностите, паметта и мъдростта да можем да живеем занапред в съгласие е нужно да не отвръщаме очи от сложните исторически страници, а да ги четем, проумяваме и помним. Не толкова правилните отговори за датите в тестовете, а отговорите на тежките въпроси, произтичащи от злокобните примери на историята.

Има над какво да помислим и с отговорност пред новите поколения да потърсим съгласие за промяна на учебните програми. Няма смисъл да се удивляваме какво не знаят и не разбират, ако не сме намерили сили и начин да им го разкажем.“