За да спази противоепидемичните мерки, ПГ „Ана Май“ промени начина на проверка на практическите умения

Учебни глави-кукли замениха моделите на държавния изпит по фризьорство за придобиване на квалификационна степан в Професионална гимназия „Ана Май“. Вместо да майсторят прически на свои приятели или близки, зрелостниците трябваше да работят върху тренировъчни глави с естествена коса. За да спази противоепидемичните мерки, ръководството на училището взело решение в учебния салон да не бъдат допускани външни  хора, освен 12-класниците от специалност „Фризьорство“ и комисията, която ще ги оценява. На изпита по теория те трябваше да опишат основните положения при боядисване на мъжка и дамска коса, а практическото задание изискваше направата на дамска прическа с плитки и на дамска фризура с преса.

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки се проведе изпитът на бъдещите козметици, които показаха уменията си върху манекени.

„Салонът бе предварително дезинфекциран, а момичетата работеха с маски, защото стоят буквално над лицето на моделите. Няма друг начин, такава е спецификата на професията“, обясни директорът Емилия Петаларева. По време на теоретичната част зрелостничките трябвало да обясняват как се прави ръчен пилинг при суха и чувствителна кожа и да как се почиства лице при мазна. Практическото задание изисквало да направят хигиенно-козметични масажи и терапии на различни видове кожа.

Докато на теоретичния изпит дизайнерите разработвали темата “Дамска рокля с елементи от египетското облекло”, а конструктор-моделиерите – “Дамска жилетка”, практичният изпит бил по-лек, за да имат време да изпълнят заданията. Момчетата и момичетата представили оригинални идеи за украса на детска рокля, а моделиерите трябвало да се справят със спортно яке.

И в условията на дистанционно обучение училището не прекрати благотворителните си инициативи. Преди два месеца бяха дарени 150 маски на Клиника по педиатрия и генетични заболявания към УМБАЛ „Св. Георги“.