Учебният театър „Европа зад кулисите“ на СУ „Пейо Яворов“ завоюва първа награда на Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ в Банско. Пловдивските таланти спечелиха приза за цялостен спектакъл на 36-тото издание на форума. Представлението „Гара Виктория“ по текст на Харолд Пинтър и в компилация със стихове на Недялко Йорданов, получи признание от професионалното жури и бе удостоено с диплом и купа. Младите актьори Белослава Ангелова, Йордан Кавръков от 11 клас успяха да се превъплътят в героите на Пинтър в жанрово определеното като абсурдна трагикомедия заглавие.

Неочакваната развръзка на взаимоотношенията между диспечер и таксиметров шофьор по време на нощно дежурство е постановка на д-р Танчо Агушев, ръководител на трупата от 2004 година и преподавател по биология в училището.

„Горд съм, че участниците в представлението  единствени получиха покана от журито за конфериране след приключване на фестивалния ден“, сподели режисьорът.

Дългогодишния председател на журито д-р Росица Панайотова-Григорова определила компилацията между стиховете на Недялко Йорданов и текста на Пинтър като една страхотна симбиоза на несъвместими автори – смело режисьорско решение с отличен резултат. Иван Кръстев, специализирал оперно-симфонично дирижиране във Виена, поднесъл поздравления за гласовите възможности и вокалните умения на Белослава Ангелова. 11-класничката спечели първа награда и медал и в раздел „Музика“.

Спектакълът вече има поредица от награди: от Младежкия театрален фестивал „Океан от любов”, Национален младежки театрален фестивал „Малката Мелпомена“, Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри.

Учебният театър се включва и в новата Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“. Амбицията на младите Яворовци е училището да стане домакин на годишната междуучилищна среща на изявите на младите театрали по националната програма.