Сатиричната формация „Европа зад кулисите“ поднови дейността си след петгодишна пауза

С премиера на абсурдна трагикомедия Учебният театър при СУ „Пейо Яворов“ отново възкръсна на сцената. След петгодишна пауза сатиричната формация „Европа зад кулисите“ поднови дейността си и представи спектакъла „Гара Виктория“ по пиесата на именития британски драматург Харолд Пинтър в компилация със стихове на Недялко Йорданов. Представлението се игра в препълнената Актова зала на училището.

В неочакваната развръзка на взаимоотношенията между диспечер и таксиметров шофьор по време на нощно дежурство участват Белослава Ангелова и Йордан Кавръвов. Постановчикът и преподавател по биология д-р Танчо Агушев поверява главните роли на талантливите 10-класници. Негово дело са също сценографията, костюмите и музикалното оформление.

„Пиесата е допусната, след селекция, за участие в Младежки театрален фестивал „Океан от любов“ в Пазарджик. Учебният сатиричен театър  е част от програмата на фестивала за 2 май“, не крие радостта си Агушев.

Той е инициатор за създаване на театъра през 2004 г. За своето 18-годишно съществуване формацията има в репертоара си 11 постановки и над 50 участия в страната и чужбина. През трупата са преминали 75 ученици. Театърът е носител на награди от фестивали и конкурси, включително от Световния образователен фестивал в Сан Ремо, Италия за спектакъла “Ние, Нормалните”.

„Имаме почетна грамота за спектакъла „Има нещо гнило в … училище”, отличия от фестивала „Рошавата котка” – 2005, 2008, 2011; 2012 г. Нашият театър закри със своята постановка “Криворазбраната цивилизация” VІІІ-то издание на Националните ученически театрални празници – Шумен 2008“, припомня двигателят на формацията Танчо Агушев.