Младите таланти завоюваха две първи и едно второ място със спектакъла „Гара Виктория“

Учебният сатиричен театър „Европа зад кулисите“ при СУ „Пейо Яворов“ се завърна с две първи награди за млада актриса и млад актьор и с второ място за спектакъл и режисура от 20-ия национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов. Форумът се проведе през уикенда в крайдунавския град.

Въпреки огромната конкуренция сред участващите състави от читалища в София, Свищов, Бургас, Пазарджик, пловдивските ученици успяха да грабнат сърцата на публика и жури и получиха три награди. Белослава Ангелова и Йордан Кавръков бяха обявени за най-добри актриса и актьор, а ръководителят на Учебния театър – д-р Танчо Агушев, грабна второто място за постановка и режисура.

Спектакълът „Гара Виктория“ по текст на Харолд Пинтър и в компилация със стихове на Недялко Йорданов получи висока оценка от професионалното жури – от театроведа Крум Гергицов, актьора Кирил Ангелов и режисьора Росен Чапанов. И бе удостоен с диплом и плакет. Постановката пресъздава развръзката на взаимоотношенията между диспечер и таксиметров шофьор по време на нощно дежурство.

„Само за седмица Белослава, Йордан и Стилиян Илиев от 11 клас успяха да възстановят спектакъла и да се превъплътят успешно в героите на Пинтър от пиесата, жанрово определена като абсурдна трагикомедия“, коментира постановчикът Агушев. И не без гордост цитира председателя на журито Крум Гергицов: „Превърнали сте абсурдността на Пинтър в един поетичен, точно примерен и грабващ публиката спектакъл, насочен към младите хора. Мисля, че авторът на драматургията би харесал повече вашата трактовка. Компилацията между стиховете на Недялко Йорданов и текста на Пинтър е чудесна симбиоза между напълно несъвместими автори. Едно смело режисьорско решение с отличен резултат. Решение, което малко професионални режисьори биха решили да направят“.