Образованието на 10 000 ученици е заложено на карта, обръщат се в писмо до премиера членовете на Асоциацията на езиковите центрове у нас

Асоциацията на езиковите центрове в България призовава в отворено писмо до премиера Бойко Борисов да бъдат отворени възможно най-скоро за присъствено обучение.

“Липсата на присъствена форма на обучение в езиковите учебни центрове ще доведе неизбежно до лоши резултати на международните изпити за сертификати и ще постави на карта планираното с години висше образование на хиляди български деца”, заявяват от Асоциацията в писмото до министър-председателя, здравния и образователния министър и медиите.

Още в края на януари членовете на организацията писаха до властите с молба да им бъде позволено присъственото обучение и за по-големите ученици от 5-12 клас, за които постепенно и на ротационен принцип бе планирано да се връщат в училище от 4 февруари. Те видяха дискриминация на частния образователен бранш в невъзможността им да заработят присъствено за по-големите и попитаха защо може да се ходи групово в мола, но не и частен урок.

За пореден път от Асоциацията настояват да им бъде разрешено обучение на място, тъй като, по думите им, то засяга бъдещето на поне 10 000 млади българи.

“В последните няколко месеца, в поредица наши писма до Министерство на здравеопазването и МОН изложихме нарастващата ни тревога от невъзможността за пълноценна подготовка на хиляди български младежи, подготвящи се за изпити за международни сертификати. Тези сертификати, както е добре известно, са де факто входящите изпити за редица престижни български, европейски и световни университети”, започва писмото на езиковите центрове. Те посочват, че в последните седмици са получили многобройни писма и обаждания от над 100 подготвителни езикови центъра от цяла България, които са се обърнали към тях със зов за помощ.

“Единственото, което искат, е да им бъде позволено да проведат нормални практически занятия с учениците в оставащите два месеца до изпитите за международни сертификати. Отново напомняме, че става въпрос за малки групи, които имат занятия обикновено по два пъти седмично, не се смесват и не контактуват с други потоци, а обучението се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки. Освен това сериозен дял от учителите и персонала в езиковите центрове вече се ваксинираха”, пише в писмото.