В началото на учебната година учениците няма да са длъжни да предоставят медицинска бележка. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов и подчерта, че така ще се избегне струпването пред лекарските кабинети в условията на епидемия от коронавирус. Родителите ще имат задължението да предоставят декларация, че детето им не е имало контакт със заразно болен, талон за здравословното и имунизационното му състояние към датата на започване на учебната година, т. нар картон или лична здравна профилактична карта. Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар –  по служебен път. Талонът може да се предостави до един месец след началото на учебната година, а не както досега – в 7-дневен срок.

За децата от детските градини изискванията също са съобразени със ситуацията.

“Изследвания ще правят само тези, които са новопостъпили в детските градини и в детските ясли, и тези, които са отсъствали повече от два месеца от занятия, тъй като това да е медицински целесъобразно, за да изчистим максимално възможните рискове в тази ситуация”, обясни министърът.

За новоприети в детски градини се изискват следните документи: здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето; отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина; изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина; медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен

Проф. Костадин Ангелов увери, че в страната ни вече има наличност от 88 000 противогрипни ваксини, които скоро ще бъдат пуснати на свободния пазар в аптечната мрежа.