ЕГ „Иван Вазов“ и Младежки съвет – Пловдив са домакини на тридневния онлайн форум. „Ще подкрепя всяка ваша идея“, увери началникът на РУО Иванка Киркова

„Отмина времето, в което учениците са статисти в образованието“, каза в приветствието си зам.-кметът по образование Стефан Стоянов

Само работейки можем да преосмислим средата си. Около това убеждение се обединиха участниците в националния онлайн форум за ученическо самоуправление, чиито домакини са Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Младежки съвет – Пловдив. Това е първото от серията инициативи, които поставят фокус върху ученическото самоуправление в страната, търсят проблемите и посочват добрите примери.

Събитието е под патронажа на Регионалното управление на образованието, затова на днешния официален старт началникът Иванка Киркова приветства участниците и ги увери, че с интерес ще следи дебатите и решенията, с които ще излезе форумът. „Ще подкрепя всяка ваша идея. Какво по-добро от това ученическите съвети да бъдат обединени на територията на областта, а защо да не представите идеите си и на национално ниво“, каза Киркова.

Зам.-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политика в Община Пловдив Стефан Стоянов заяви, че е впечатлен от амбициозната програма на събитието.

„Образователната система на 21 век гледа на учениците като на партньори. Ученическите парламенти са изключително важни, за да има допълнителен дебат за ежедневието в училище и по редица обществени въпроси. Това е смисълът – да се води конструктивен спор, да се влиза в дълбочината на проблема и да се стига до решение. Отмина времето, в което учениците са статисти в образованието. Бъдете активни, дори с риск да сбъркате. В дебата се ражда истината. След години вие ще трябва да взимате важните решения и да дърпате обществото напред“, обърна се Стоянов към участниците във виртуалния форум.

Водещият Симеон Марков – председател на Училищния парламент на ЕГ „Иван Вазов“, благодари за подкрепата на директора Вихра Ерамян, а тя в отговор заяви, че „учениците са основен партньор за реализиране на училищните стратегии за развитие“.

В събитието се включват експерти, директори, учители, педагогически съветници, училищни психолози и ученици от цялата страна. Те ще научат повече за добрите практики в областта на ученическото самоуправление, за историческото развитие на ученическите и младежките организации в България и ще участват в дискусии и разговори по темата.

Преди три месеца в Пловдив бе създаден Младежки съвет, който обедни ученическите парламенти на 20 пловдивски гимназии.

„Идеята бе да се формира общност от млади хора, които да си помагат и работят заедно, да реализират общи дейности и проекти, да бъде създадена мрежа от ученически структури на самоуправление в града, които да се превърнат в посланици на идеята за активно младежко гражданско общество“, каза председателят Петя Боекова, която се включи в първия модул на форума – “Разкази от практиката”. Тя определи днешното събитие като малко чудо и важна стъпка към обединението на личности с различни интереси, но общи цели. Марина Узунова от ЕГ „Пловдив“, която също е част от Младежкия съвет, формулира теоретичните принципи, на които се основава дейността на всеки ученически парламент. „Това е възможност да се заяви ученическата позиция, да се обединят младите хора около идея, кауза, поле за ползотворен живот“, обобщи Марина.

Според модератора Симеон Марков естествената нужда на учениците е да се обединяват, като от изключителна важност е личността на лидера. Той изрази убеждение, че ученическият съвет не е за отбрани, а съчетава сложно преплитащи се концепции, че „ученическото самоуправление е форма, която мисли сама себе си“.

Като изключително успешна бе представена дейността на Ученическия съвет на Национална търговска гимназия. За това как от мечтата се е родила идеята, за добрите каузи, обединили учители и ученици, говори бившият председател и медиатор в Младежки център Николай Николов, познат и като младежки омбудсман на Пловдив. Той представи създадената от тях организационна структура, която включва 3 звена – Управителен съвет, екип от отговорници и педагогически съветник. Учениците дават вота си за председателя, тримата му заместници и представителите на паралелката на избори.

„С това събитие доказваме, че идеята за активно младежко гражданско общество се реализира с пълни сили и невероятна смелост“, категоричен е Николай.