ПУ въвежда „Екоенергийни технологии” и „Фармацевтични биотехнологии”, бъдещите филолози ще могат да учат и португалски

vipusk-2012

Бакалавърски програми на френски и английска въвежда Университетът по хранителни технологии. Целта е привличането на чуждестранни студенти в атрактивни специалности като „Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти”, „Хранене и диететика”. Обсъжда се и двустранно споразумение с Казахстан за обучение на руски и издаване на двойни дипломи.

„Контактуваме също с Украйна и Молдова, срещаме се с наши сънародници там, за да ги агитираме да изпратят децата си да учат при нас. За първи път миналата година не успяхме да запълним всички места, а тазгодишната кампания се очертава да бъде още по-тежка. Спасението е в привличането на чуждестранни студенти”, коментира ректорът на УХТ проф. Кольо Динков.

Тази година вузът е поискал повече бройки за задочно и по-малко за редовно обучение в сравнение с предходната година, като общият брой ще е около 760. На приключилата преди седмица институционална акредитация вузът е получил оценка 9.06. Проведена е и акредитация за дистанционно обучение. Апробацията ще се случи в рамките на зимния семестър. Всички материали за бакалаври и магистри са качени в сайта на университета.

Денят на отворените врати за кандидат-студенти е на 10 март.

 В предстоящата кандидатстудентска кампания Филологическият факултет на ПУ дава възможност за избор на португалски като втори език в специалността „Приложна линглистика“ с основен чужд английски или френски. Съществуващите специалности в рамките на „Приложна лингвистика“, „Лингвистика с IT технологии“ и „Лингвистика с маркетинг“ се разширяват в посока на втория чужд език – вече ще може да се избира между чешки, полски, сръбски или хърватски.

Студенти по графичен дизайн с реклама ще се обучават в новото направление „Изобразително изкуство“ на Педагогическия факултет, където се въвежда и специалност „Педагогика на обучението по технологии и предприемачество“, съобразена с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Във Физическия факултет се разкрива специалност „Екоенергийни технологии“, а в Биологическия факултет за първи път ще има „Фармацевтивни биотехнологии“.