Пловдив стартира проект за разработването на национално меню със селекция от традиционни ястия и напитки. Това стана ясно по време на срещата на кмета Здравко Димитров и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ректора на Университета по Хранителни Технологии проф. д-р Пламен Моллов. Целта е българското меню да се превърне в разпознаваем бранд. Проект „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ.

„Голяма част от туристите, които посещават страната, искат да се запознаят с националните особености в храненето, както и да опитат регионалната кухня“, заяви професор Моллов и добави, че интересът към специализираните ресторанти с национална кухня расте. Според него създаването на кулинарна карта като част от туристическата инфраструктура на България ще допринесе за повишаване на атрактивността и конкурентоспособността на продуктите в бранша.

По проекта са определени 9 туристически района с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. В проекта „Национално меню“ всеки един ще бъде представен със своите типични храни и напитки, което ще подчертае уникалността на районите.

Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35 % повече туристи. Това сочи и проучване на УХТ.

По-рано днес вицепремиерът Марияна Николова представи идеите си за спасяване на туризма в Пловдив като заяви, че градът има огромен потенциал да продължи да развива сектора, дори и в настоящата епидемична ситуация. През първите седем месеца в Пловдив са реализирани едва 65 000 нощувки, като 49 000 от тях са на българи.

Марияна Николова подкрепи и инициативата на Община Пловдив за отваряне на централната трибуна на Римския стадион. Заедно с кмета Здравко Димитров инспектираха експонираните разкопки под бившия Нармаг.