Генералният директор Пау Рока посети днес висшето училище, ректорът проф. Пламен Моллов го изненада с вино от 1958-ма – годината, в която е роден

Имаме нужда от вас, вие сте нашето бъдеще! С тези думи се обърна генералният директор на Международната организация по лозата и виното /OIV/ Пау Рока към преподаватели и студенти от Университета по хранителни технологии след лекцията, която изнесе пред академичната общност.

По думите му има реален шанс УХТ да стане третият в света след Калифорнийския, Дейвис в САЩ и Университета в Монпелие, Франция, в който да се развие ключова магистърска програма Master of Wine, свързана с мениджмънта на виното.

Гостът обясни, че партньорството и разработването на общи образователни програми на различни нива е възможно, благодарение на подписания преди два дни в София меморандум за разбирателство между него и премиера Бойко Борисов. Той припомни, че целта на документа е да се засили сътрудничеството между двете страни в областта на лозарството, винопроизводството, технологиите, маркетинга, да популяризира българските лозаро-винарски традиции, предвижда се още обмен на нови технологии и обучение за професионалисти от сектора.

Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България и Балканите, с чието съдействие се реализира визитата на Пау Рока в България, подчерта че генералният директор на OIV е визионер и че нито един регламент на голяма институция, в това число и на ЕК, не се приема, без да е съгласуван с OIV. Ботев отбеляза, че Master of Wine е най-високото ниво в йерархията на винения бранш. Подобно на докторската степен символите MW се изписват заедно с името и носят не само признание, но означават още избран житейски път. Той добави, че този образователен проект е подходящ за целия Балкански регион и дори за цяла Източна Европа.

Рока презентира историята на OIV, която е създадена през 1924 г. и показа съвременните тенденции в развитието на винопроизводството, изискванията на пазара, разходите за иновации и имидж на продукта. Подчерта, че нашата страна не е сред големите производители в световен мащаб, но има шанса да заложи на регистрираните райони и производството на качествени бутикови вина.

Ректорът проф. Моллов му връчи почетен плакет на УХТ, луксозен албум на Пловдив и вино, произведено във Винзавод-Асеновград през 1958 г., в която е роден Рока.