Нов елемент за предстоящата кампания провеждането и на профилиращи изпити, от които могат да се възползват учениците от училищата партньори на университета

Кандидат-студентите в Университета по хранителни технологии в Пловдив за академичната 2024/2025 г. ще бъдат приемани и след успешно издържани изпити по биология и чужд език (английски, немски, френски или руски). Те се въвеждат пилотно и ще се организират заедно с вече утвърдените по химия и математика, уточни зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав проф. Георги Костов. Изпитите са под формата на тестове, които ще се провеждат на място в университета или чрез модерни дигитализирани системи.

Нов елемент е провеждането и на профилиращи изпити, от които могат да се възползват учениците от училищата партньори на университета. Желанието на новия ректорски екип е да предостави по-големи шансове на младите хора от профилираните гимназии, които искат да продължат образованието си в УХТ.

В рамките на кандидатстудентската кампания университетът, съвместно с професионалните гимназии, ежегодно провежда Национален конкурс „Млади изследователи“ и тематични състезания, които дават възможност за класиране в желани специалности. През тази година то се организира за трети пореден път, а участие са заявили 70 отбора от 25 гимназии в цялата страна. Учениците са от 10, 11 и 12 клас, по изключение е допуснат и един деветокласник. Те подготвят разработки в 4 направления – Икономика и предприемачество, Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, Храни и напитки, Мехатронни системи.

Финалът ще е на 26 април и съвпада с Деня на отворените врати в УХТ. Представители на фирми и браншови организации ще връчат наградите на най-добре представилите се участници.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.