Пловдив се присъединява към националния проект с три детски градини, стана ясно на научно-практическа конференция, организирана от МОН и ПУ

20 000 са ограмотените възрастни по проекта „Нов шанс за успех”

Всяка сутрин заниманията на децата в пилотни детски градини от цялата страна започват с четене на подходяща приказка. Учител, родител или член от семейството разказва на малчуганите увлекателна история между 3 и 5 минути. Хлапетата, настанени удобно на пъстри възглавнички, са подредени в кръг и слушат в захлас.

Успешната практика за повишаване на ефективността на ограмотяването бе представена днес в града под тепетата на национална научно-практическа конференция, организирана от МОН и Пловдивския университет. Целта на форума е учители от цялата страна да обменят опит относно обучението в детската градина и училище, както и на възрастни по проект „Нов шанс за успех“.

От тази учебна година три детски градини в Пловдив се присъединяват към проекта за утринна приказка, представен днес от доц. Емил Бузов – директор на Педагогическия колеж в Плевен. Те се включват с 3-годишните от първа група.

„Идеята е, че децата се потопяват в приказния свят на героите, влизат в роли, участват в драматизации и забравят да плачат сутрин, когато родителите им ги оставят. Няколко седмици след началото те сами взимаха възглавничките в очакване на поредната приказка. Започнахме да каним кметове, депутати, директори на училища, ученици и студенти по предучилищна педагогика”, обяснява Бузов.

Там, където родителите не можели да четат, компенсирали активно участие в драматизациите. Те редовно присъствали на всяко сутрешно занимание, което създавало предпоставки за учеща общност.

Педагозите по проекта се допитвали до издателствата кои са най-подходящите приказки за децата на 3, 4, 5 и 6 години. Детските заведения, които разполагали с интерактивна дъска, правели слайдове за героите от приказните истории, което пък развивало визуалната компетентност на децата.

Докато тече проектът било направено изследване, което показало, че 95% от участващите родителите са удовлетворени от дейностите. На база на тези резултати просветното министерство решило, че идеята трябва да се развие и да се реализира и в по-горна група.

„Там приказката става главна тема за деня и около нея се водят заплануваните дейности. Ако разказваме „Трите прасенца”, по математика може да ги преброим, по изобразително да им нарисуваме шапките, а след това да изрежем къщичките им. Докато разказваме, се учим да говорим правилно”, уточнява Бузов. В този случай централната роля се изпълнява от учителя, родителят влиза два пъти седмично.

Идеята е до края на предучилищна възраст ролята на приказката във всяка възрастова група да придобива различни измерения.

„Необходимо е да има устойчивост на политиките за повишаване на грамотността. Изключително важно е да споделяме опита си, особено когато се отнася до ограмотяване”. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се обърна към участниците в конференцията и отбеляза, че ключ към това е и четенето.

Тя посочи политиката на МОН за въвеждане на допълнителни обучения за деца и ученици, чийто майчин език не е българският – чрез допълнителни часове по български в учебно и извънучебно време, което се осигурява със средства от бюджета и от европейски програми.

По време на форума бе представен опитът от прилагането на педагогически практики, сред които музикална диктовка като алтернативен вариант на ограмотяване и на различни техники за подобряване функционалната грамотност. Обсъдени бяха и множество инициативи, които са свързани с насърчаване на четенето сред младежи и възрастни.

Ръководителят на проекта „Нов шанс за успех” Евгения Костадинова уточни, че в предходния период са били ограмотени над 16 000 възрастни, а до края на година се очаква броят им да достигне 20 000. Проектът обхваща лица над 16 години, които са извън образователната система. 80% от включените в курсовете успяват да положат успешно изпитите по отделните предмети и да валидират уменията си. Това им дава възможност да получат документ, за да се включат във формалното образование, в обучение за професионална квалификация или да започнат работа.