В първия ден тестваха 37 832 ученици, от тях има 5 положителни проби

86 000 допълнителни теста вече са в склада в Лозенец и утре ще бъдат разпределени в четири области – Пловдив, Бургас, Русе и Враца. Въпрос на организация е кога ще бъдат доставени в училищата и кога ще бъдат обучени екипите и уведомени родителите, за да стартира присъствен учебен процес.

Това заяви на брифинг преди минути министърът на образованието акад. Николай Денков.

Той представи информация от първия ден на тестване на децата от начален етап в 13 области, които се върнаха в класните стаи. Тествани са 37 832 ученици, от тях има 5 положителни проби – 2 в София, по 1 във Варна, Добрич и Пазарджик. Тестван е и педагогическият персонал. Става дума за общо 2717 учители, от които шестима са дали положителни проби – 3 във Варна, по една в Габрово, Добрич и София.

“С установяването на тези положителни проби, ние сме предотвратили заразяването на учениците и педагогическия персонал. Тестването на учениците в клас е нов начин да осигурим безопасна среда в училище”, коментира още просветният министър. В процедурата са участвали 3549 доброволци, от които 3271 родители.

Докато чакат тестовете за Пловдивска област, директори прекрояват учебния график така, че да има време за изследването сутрин без да се допуска струпване на деца. Някои възнамеряват да викат учениците още в 7,30 ч. – половин час преди началото на занятията, за да не се отнема време от първия учебен час. Учителите без зелен сертификат пък ще се тестват още в 7 сутринта. Другаде разчитат да съкратят междучасията и пичивката на учениците преди следобедните занятия в занималнята. Още по-сложно ще стане обаче, когато се върнат в училище и по-големите ученици – а някои учебни заведения са и на две смени, което допълнително ще утежни процеса.

“Няма задължителен ден за старт. Началото е, когато са изпълнени три условия: осигурени тестове, над 50% съгласни родители и готов екип за провеждане на процеса. От тази гледна точка не е проблем да се почне с малко закъснение”, каза Денков.

Уверенията на здравния министър са, че е започнала нова обществена поръчка за 1 460 000 лв. Така ще има тестове за един месец, а ако не бъде захранена системата, децата ще минат пак онлайн, поясни той.

По думите му родители могат във всеки момент оттук нататък да подадат декларация, че са съгласни децата им да бъдат тествани, но задължително два дни преди старта на присъственото обучение.

На въпрос кога ще започне поетапно връщане на учениците от прогимназията и гимназията, министърът заяви: “Когато дойдат много тестове и можем да направим план, тогава ще говорим за големите ученици. В момента говорим за малките от начален етап”.

Следващото тестване ще е в понеделник, ако не е затворено училището заради изборите, или във вторинк. За останалите – при първи ден на старт на присъствено обучение. Ако започнах в сряда, няма да бъдат тествани до края на седмицата.