Авторите получават уреди и инструменти за по-нататъшното развитие на научната разработка

DSCN0726 (1)

Устройство за засичане на крадци донесе второ място на Професионалната гимназия по електроника и електротехника от конкурса „Млади изобретатели“, организиран от фондация „Миню Балкански“. Автори на проекта „Фоторегулатор на светлина“ са Николай Кадиев и Делчо Гърмидолов, а техни ръководители са инж. Здравка Георгиева и инж. Камелия Стоянова. Устройството може да бъде използвано за „засичане“ на крадци. То едновременно издава силен шум и уведомява по телефона собствениците на жилището и полицията за нахлулия крадец. Може да бъде използвано и за фоторегулатор на осветлението в дома.

Проектът на пловдивския ученически екип зае водещо място в научна област „Електроника и електротехника“ и се оказа сред шестте научни разработки, отличени в петото издание на конкурса. Първото място грабна проект за електрогенератор с левитиращ ротор. Втората награда си поделиха фоторегулаторътна светлина и WEB приставка за браузер в полза на далтонистите. Третото отличие отиде при изобретателя на подобрен вид на редуктор на обороти.

Проектите на участниците в конкурса бяха оценени от жури, съставено от проф. Миню Балкански, известния учител по физика Теодоси Теодосиев, доц. Ангел Ангелов от СУ „Св. Климент Охридски“ и инж. Мартин Бояджиев от Овергаз. През есента ще се проведе официалната церемония по награждаването. Призьорите ще получат уреди и инструменти, необходими за по-нататъшното развитие на научните им разработки.

Целта на инициативата е да възроди интереса на младите хора към природните науки, като им покаже защо те са интересни, перспективни и отличен избор за професионална реализация в динамично развиващата се ера на високите технологии и интензивната комуникация. Конкурсът открива младите таланти на България в сферата на техническите и природните науки.