В седмицата на олекотен учебен процес ученици от СУ „Любен Каравелов” разказват истории с поуки и правят кариерно ориентиране

Какво е съдържанието на една аптечка, защо е важно да е винаги заредена с всичко необходимо и при какви ситуации може да се окаже животоспасяваща, как да поздравиш на корейски и какво означава да работиш като сценарист. Тази и друга любопитна и полезна информация научиха днес участниците във видео разговори по класове на СУ „Любен Каравелов”.

Тъй като през настоящата седмица учебният процес е олекотен, учителите решили да предложат по-различни занимания за своите ученици. Създадали рубрики от деца за деца на различни теми, които се осъществяват чрез конферентна връзка. Ученици от различни класове поемат ролята на водещи и споделят знания и умения със своите съученици, а учителят е по-скоро в ролята на гост.

9-класничката Даниела Гайдарова направила кратко обучение по първа долекарска помощ чрез конферентна връзка и споделен екран в Google meet. Радина Славчева провела урок по четене и писане на най-често използвани думи на корейски език, след което съучениците й повтаряли заедно с фрази от ежедневието.

„Разкажи ми история с поука” е рубриката, водена от 10-класника Борислав Славков. Споделените от него ситуации провокирали дебат дали трябва да търсим положителното във всяко предизвикателство, пред което се окажем, да не забравяме да извличаме поука от случките в живота и да си учим урока от преживяното. В разговора се включила и директорът Славка Щерева, която не скрила радостта си от мъдрите разсъждения на тийнейджърите и ги насърчила да поддържат рубриката.

„Рубриките ни обединяват заедно се учим, обменяме опит, мнения, а и дават възможност за кариерна ориентация. Утре продължаваме с “Minecrafters – да създам виртуално училище” с водещ Александър Костов от 6 клас. Отново Борислав ще води рубриката “Научи думи и изрази на френски език”. В “Бъди сценарист” и “Стани режисьор” ученици ще разкажат за спецификата на двете професии”, обяснява преподавателят Божидара Илиева.

Рубриките ще продължат да се осъществяват както в електронното обучение, така и когато бъде възстановен присъственият учебен процес. Ще бъдат включени и родители, които да разказват за своите професии.