Шестокласници от Частно училище „Слънчев лъч” изчисляваха скоростта на движение, с която се е движил управляваният от тях карт

Какво е общото между физиката и картинга установиха ученици от Частно основно училище „Слънчев лъч”, които проведоха редовно занимание по предмета не в класната стая, а на пистата. В момента шестокласниците изучават раздела “Движение и сили” от предмета “Човекът и природата” и преподавателите им решили да преподават новите знания по нетрадиционен начин. Децата се озовали на картинг пистата, за да усетят, че всяко едно движение има траектория, път, скорост, посока, време, ускорение; че движението може да бъде както праволинейно, така и криволинейно; равномерно и неравномерно.

Учениците били повече от въодушевени, още повече, че за някои от тях това било първо каране на карт. След като разбрали, че дължината на пистата е 850 метра и резултатите от времето, за което са финиширали, учениците получили задача да изчислят скоростта, с която са се движили. Шампионът се оказал Ангел, който финиширал за 1,06 минути.

Коментирахме и безопасността на движението – какво е спирачен път, време за реакция, безопасна дистанция, обясниха преподавателите.