По повод 170-годишнината на Васил Петлешков ви предлагаме  материал за героя, изпратен до “Уча в Пловдив” от преподавателя по история в ОУ “Васил Петлешков” Николина БАРБУТЕВА

 

DSCN2623

Васил Петлешков – един забравен революционер

Васил Петлешков е роден на 14.01.1845 г. в Брацигово. Преди да се отдаде на активна революционна дейност се занимава с търговия , фармация (завършва в Цариград курсове за аптекар) , а също така и с просветителска дейност. През 1874 г. в родния си град открива читалище ”Тръндафил” , на което е председател.

В хода на подготовката на Априлското въстание Брацигово попада в пределите на Четвърти революционен окръг , където главен апостол в началото на 1876 г. е Георги Бенковски. Между Бенковски и Петлешков съществуват тесни контакти във връзка с подготовката на въстанието в окръга.

Когато то избухва , Петлешков е в Панагюрище , но бързо трябва да се отправи към родното Брацигово , за да организира избухването му и там. Предателство става причината за преждевременното избухване на Априлското въстание и това създава трудност при координирането между отделните окръзи , както и координацията вътре в тях.

След погрома на въстанието в Брацигово и предаването на въстаниците Петлешков отлага с няколко дни своето собствено предаване на турските власти. Но вторият му баща – Ангел чорбаджи , предава заварения си син , за да може да предпази дома си от турските набези. Властите започват разпит насочен първоначално към майката на Петлешков. Васил Петлешков по това време се укривал на тавана на родната си къща и наблюдавайки тази сцена , решил да се предаде сам. Преди това опитал да сложи край на живота си с отрова , която не подействала. Когато бил отведен за заптиетата и разпитван , не издал никой от своите съмишленици. Бил готов да заплати с живота си вместо да стане причина за погубването на нечий друг живот.

Наказанието за този смел българин било да бъде изгорен жив между два огъня. Дори и на кладата не предал никога. Умира с думите: ”Сам съм , други няма.”