Желаещите да го ползват са многократно повече от капацитета на съоръжението

Призив за спазване на правилника за вътрешния ред на басейн „Младост“ отправят от общинския плувен комплекс към всички плувни клубове, използващи съоръжението.

„В правилника изрично е записано, че родителите водят децата до входа, след което ги поверяват на треньорите. Не можем да допускаме външни лица по време на учебно-тренировъчна дейност. Родители и придружители могат да присъстват само при мероприятия, организирани от клубовете. Нормално е децата над 7-годишна възраст да могат да се обслужват самостоятелно. При необходимост от съдействие треньорът е този, който трябва да им помогне“, заявява Саша Тодорова, мениджър екип на плувния комплекс.

Желаещите да ползват басейна били многократно повече от капацитета на съоръжението. Тя поясни още, че графикът за тренировки се прави от клубовете, а от екипа за управление на басейна само следят неговото спазване.

„Всяка година по това време се изправяме пред едни и същи проблеми, защото е началото на учебната година и в клубовете има както записани нови трениращи, така и треньори. Всички те са запознати с правилника и са се подписали за това. Въпреки всичко обаче, винаги има родители, които желаят да запишат деца под 7 години да тренират, а това е не е разрешено“, обяснява Александър Радев, ръководител „Строително-ремонтни дейности“ в Спортни имоти към ОП „Жилфонд“, което стопанисва съоръжението.

Съгласно инструкцията температурата във водата се поддържа в рамките на 26-28 градуса, но за деца под 7 години тя трябва да е над 28 градуса. В същото време басейнът е основна база за тренировки на картотекирани състезатели, както и за ученици от Спортното училище, които провеждат продължителни тренировки всеки ден. С решение на Общински съвет е определено тренировките за начинаещи и граждани да бъдат с продължителност до 60 мин., а душът – до 5 минути.