DCIM/100MEDIA/DJI_0188.JPG

На държавен изпит ще се ходи с документ за ваксина, преболедуван коронавирус или отрицателен тест

Пловдивските висши училища преминават от днес към онлайн обучение, след като Пловдив вече е в тъмночервената зона и бяха въведени временни противоепидемични мерки срещу COVID-19.

Аграрният университет решава да приложи хибридния модел според последната заповед на здравния министър. Заповедта на ректора проф. Христина Янчева е за провеждане на синхронно обучение в електронна среда, включително лекции и упражнения. На място обаче могат да провеждат занятия тези, които имат документ, че са преболедували, ваксинирани или с отрицателен тест за COVID-19 . Оказва се обаче, че на практика този вариант е неприложим, тъй като няма вариант, в който и студентите, и преподавателят да отговарят на условията. Към момента само държавните изпити ще се провеждат присъствено при новите изисквания. Комисиите и студентите ще трябва да имат зелен сертификат или да си направят тест – 72 часа предварително PCR или антигенен 48 часа преди изпита. Преустановени са конгреси, семинари, конкурси, спортни мероприятия.

Със заповед на ректора на Университета по хранителни технологии проф. д-р Пламен Моллов от днес се преустановяват присъствените учебни занятия за  всички студенти редовно обучение, в това число и присъствените практики. Занятията преминават в електронна среда по съществуващия разпис за зимен семестър. Обявените изпити за 21, 22 и 23 октомври в рамките на ликвидационна сесия на задочниците ще се проведат онлайн. От 2 до 6 ноември се организира допълнителна ликвидационна сесия.

Преустановява се достъпът на външни лица до сградите на УХТ и на студентски общежития „Марица“, като не се допуска организирането на събирания на студентите, както и настаняването на гости за нощувки.  Отменят се всички присъствени масови събития – конференции, дискусии, работни срещи, културни и спортни прояви. Спират се присъствените събрания и заседания – академични, факултетни, катедрени съвети. Решенията ще се вземат също в електронна среда.

Проф. Моллов направи обръщение към студенти, преподаватели и служители, в което отново призова всички да се имунизират. Преди дни той си е поставил и трета бустерна доза.

Освен Медицинския университет, който още от началото на академичната година взе решение да допуска на място само ваксинирани или тествани студенти, и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ въвежда от днес това правило според новите ограничителни мерки.  Лекциите са онлайн, но присъствено може да се провеждат практически учебни занятия, обучения и изпити по практика, семестриални, държавни изпити и защити.

Онлайн се прехвърлят от днес и лекциите и упражненията в Пловдивския университет, както и филиалите му в Кърджали и Смолян. Само държавните изпити ще се провеждат присъствено с условието за зелен сертификат или отрицателен тест – и за студентите, и за комисиите.

Навсякъде се прекратяват всички конференции, семинари и други събития, забранява се достъпът на външни лица до сградите и общежитията. Онлайн ще се случват заседанията на  академичните, факултативните съвети и на различни научни комисии.

Пловдивският филиал на Техническия университет също преустановява всички форми на присъствено обучение от днес. Учебният процес преминава изцяло във виртуалното пространство. Въвеждат се персонален пропускателен режим в корпусите и в общежитията.