В конкурса за поезия, къс разказ, есе или пост в социална медия могат да участват ученици от 8 до 12 клас, наградите са ваучери за книги и публикация в „Литературен вестник“

Унгарският културен институт отправя покана към ученици от VIII до XII клас за участие в конкурс по случай 200-годишнината от рождението на поета и революционер Шандор Петьофи. Регламентът изисква да напишат текст от най-много 200 думи, който да е свързан със стихотворението му “Любов и свобода”.

Целта на конкурса е на накараме младите да пишат, разгръщайки фантазията си не само в класическите литературни форми – учениците могат да пишат поезия, къс разказ, есе или публикация (пост) за социална медия (Фейсбук, Инстаграм, Туитър и др.), поясняват организаторите. Всеки може да участва с максимум три авторски произведения, независимо в кой от посочените жанрове.

Крайният срок за изпращане на произведенията е 9 април: litera@ptgrz.org като заглавието на имейла трябва да бъде „за конкурса „Петьофи 200“.

Победителите ще бъдат обявени на сайта на НПТГ „Шандор Петьофи“ в края на месец април.

Ще бъдат присъдени пет награди под формата на ваучери за книги на стойност 200 лв., както и поощрителни награди. Най-добрите творби ще бъдат публикувани в „Литературен вестник“, на сайта и в социалните мрежи на Институт Лист.