Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Южния парк в присъствието на просветния министър Красимир Вълчев, министрите на здравеопазването и вътрешните работи, на ръководството на щаба. За останалите ученици се прави допитване, вероятно ще завършат онлай

Правителството умува да върне в училище само учениците от 7 и 12 клас, за да завършат учебната година с присъствени учебни занятия заради предстоящото национално външно оценяване и държавни зрелостни изпити.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Южния парк в присъствието на просветния министър Красимир Вълчев, ръководството на щаба, здравия и вътрешния министри. Борисов изведе аргумента, че от това им зависи кандидатстването в гимназия и университет. Матурите със сигурност ще се проведат, както изпитите за кандидат-гимназистите.

“Тези изпити касаят много родители и деца. Другите ученици могат да завършат учебната година и онлайн. Родители, браншови организации, синдикати, експерти, предложете варианти за 7 и 12 клас”, призова премиерът. Общо децата в 7. и 12. клас в страната са малко под 100 000. Обмисля се възстановяването на занятия да стане при условие за двусменен режим – за да има възможно най-малко смесване на потоци.

За малките ученици, включително и децата в детските градини, учебната година ще приключи дистанционно. До 7 или 10 май МОН, заедно със СБУ и другите браншови организации, в просветата трябва да решат окончателно за връщането на големите ученици.

В същото време Борисов подчерта, че няма намерение да разхлабва никакви мерки точно сега.  “Медицински нищо не показва, че карантината трябва да падне по-рано. Карантината със сигурност ще остане и то за дълго време. При нас е слободия. Нека удържим натиска върху болниците. Това е основната ни цел“, призна Борисов.

Няма да има намаление на бюджетните средства за образование, включително за националните програми. Идната сряда Министерски съвет ще одобри 136 млн. лева по националните програми в сектора.

2 КОМЕНТАРА

  1. И по колко часа щя стои адин учител в училище? Матури в 4 дни!? А как ще опазите да не изтече информация, че то в нормална обстановка изтича? Мисля че по – добре да се ангажират повече у- ща. Пак недомислици.

  2. Пиша от телефона, съжалявам за грешките

Коментарите са затворени.