В ареста остава и един от помагачите, другият е с мярка „подписка”. Искали по 300 лева за положителна оценка

img_8714

По 600 лева от студент са искали задържаните за корупция преподаватели от УХТ проф. Симеон Василев и проф. Николай Банков. Това стана ясно от съобщение по казуса, изпратено от Окръжна прокуратура-Пловдив. От държавното обвинение информираха, че  наблюдават две досъдебни производства за подкупи, давани на хабилитирани преподаватели от Университета по хранителни технологии във връзка с провеждани изпити в учебното заведение.

По едното дело са повдигнати обвинения на 66-годишния професор Симеон Василев за това, че е поискал дар – пари в размер на 600 лева, за да постави положителна оценка върху две изпитни работи на студент. Така трябвало да удостовери успешно положени изпити по учебните предмети – „Механика“ – 2 част, и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива. По случая към наказателна отговорност са привлечени в качеството на помагачи и други две лица – Д.Д., на 38 г., и П.К., на 61 г., по отношение на които също са повдигнати обвинения. Единият от посредниците е с мярка за неотклонение „подписка“, а другият помагач, както и професор Василев, са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Проф. Николай Банков
Проф. Николай Банков

По второто дело са повдигнати обвинения на 59-годишния професор Николай Банков за това, че е поискал дар – пари в размер на 600 лева, за да извърши действия по служба като преподавател в УХТ.  А именно  – да постави положителна оценка върху изпитни задачи и техните решения  на двама студенти, с които да удостовери успешно положени изпити по „Теоретична електротехника“ – 1 част. По случая към наказателна отговорност е  привлечен в качеството на помагач Д.Д., на 38 г., по отношение, на който също е повдигнато обвинение. Професор Банков е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

За престъплението по чл.301 ал. 1 от Наказателния кодекс законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години и глоба до 5 000 лева, гласи съобщението на прокуратурата.