Децата могат да подкрепят номинираните за националната награда книги до 22 септември

Гласуването за националната награда „Бисерче вълшебно” се удължава до 22 септември, обявиха организаторите на инициативата, чиято цел е насърчаването на четенето и физическата среща на децата с книгите в училищата и библиотеките. Деца от 5 до 16 години ще могат да подкрепят заглавията, номинирани за отличието.

Списъкът с номинациите е наличен в уебсайта на наградата – www.biserche.com, а желаещите да гласуват могат да избират между 134 книги, издадени през 2019 година.

Организатор на наградата е фондация „Детски книги“, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието. Награда „Бисерче вълшебно“ не е просто конкурс за избор на книги, а поставя фокус върху развитието на функционалната грамотност и интересите на самите деца.

„В настоящата ситуация, в която училищата и библиотеките не работят, а децата нямат достъп до номинираните книги, логичното решение е удължаването на срока за гласуване“, казва Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

Организаторите виждат в промяната отлична възможност за провеждане на лятно читателско приключение „Бисерче вълшебно“. Освен онлайн срещи с писатели, илюстратори и преводачи, те подготвят разнообразни събития, които да подпомогнат децата да открият магията на четенето. Идеите и предизвикателствата към тях ще бъдат публикувани след 1 юни в сайта на наградата и ще се проведат с подкрепата на библиотеките в страната през лятната ваканция.

„Книгите предлагат отлични възможности не само за развитие на уменията за самостоятелно четене, но и учене чрез игра. Лятното приключение „Бисерче вълшебно“ ще ги провокира да играят, докато четат и да си задават въпроси за света около тях“, споделя Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.