Министърът на образованието е подписал заповед дните 22 и 23 декември да бъдат неучебни

Коледната ваканция на учениците се удължава с два дни. Министърът на образованието Красимир Вълчев вече е подписал заповедта 22 и 23 декември да бъдат неучебни. Така училища ще останат затворени до 4 януари.

От понеделник всички ученици от 1 до 12 клас ще се обучават от разстояние в електронна среда до 21 декември, когато изтича заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Дотогава се затварят детските ясли и градини, университетите преминават на дистанционно обучение. Според графика на МОН коледната ваканция трябваше да започне от 24 декември, но за да не се налага училищата да отварят само за два дни, което е свързано с предварителна подготовка и отопление на сградите, е взето решение за удължаване.

„Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни. Направихме всичко възможно училищата да осъществят максимум обучение в електронна среда, но трябва да намалим средата на взимодействие. Досега бяхме избрали диференциран, локален подход, там където има случаи – затваряхме. За съжаление в последните седмици имаме много заразени учители, дори смъртни случаи. Имаме сравнително добро алтернативно компенсаторно обучение в електронна среда. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, през юни, но животът на хората не може да се компенсира. Най-важното е сега да съхраним живота и здравето на учителите”, каза Вълчев. Според него учителите трябва да бъдат едни от първите групи ваксиниране, редом с лекарите и полицаите.

Ако броят на заразените спадне, има шанс детските градини да заработят отново още преди Коледа.