Brexit Direction Sign

Британската централизирана система за прием в университети UCAS е взела решение да удължи срока за кандидатстване с две седмици, т.е. до 29 януари. Досега кандидат-студентите подаваха документи до 15 януари, но отлагането ще позволи на тези, които все още обмислят дали да изберат Великобритания, да подготвят нужните документи. Те трябва да изберат до пет висши училища или пет специалности.

Нараства броят на университетите, които решават да замразят таксите си за студенти от ЕС на миналогодишните нива. Първокурсниците ще заплащат досагашните 9250 паунда, вместо очакваните между 12 000 и 18 000 паунда годишно, които към момента внасят студентите от държави извън ЕС.

Близо една трета от университетите на Острова обявиха мерките, които предприемат за европейските студенти след Брекзит – по-ниски такси за обучение и специални академични стипендии.

Видовете финансова помощ зависи от различни критерии. В по-голям размер тя се отпуска за отличен успех и постижения и се предоставя на конкурсен принцип. Съществуват стипендии, които покриват общежитието, а други зависят от дохода на семейството. Социалните варират между 1000 и 3500 паунда годишно.

През лятото на миналата година британското правителство взе решение да се прекрати студентскто кредитиране за кандидати от ЕС, които планират да започнат обучението си от септември 2021 година.

Старите такси за обучение и възможност за студентски кредит ще получат кандидат-студентите, които изберат да започнат обучението си със зимен прием – от януари/февруари 2021 г. Зимният прием е подходящ за тези, които са завършили своето средно образование, не са кандидатствали или пък не са успели да запишат желаната специалност.

Всички кандидати, влизащи във Великобритания след 1 януари с цел обучение, ще трябва да кандидатстват за студентски визи. За целта те трябва да са платили еднократна такса за виза от 348 паунда и медицинска застраховка, която осигурява достъп до безплатни медицински услуги. Кандидатстването за виза за студенти от ЕС ще става по електронен път.