Кризисният щаб, оглавен от кмета на Пловдив Иван Тотев, реши да продължи с още три дни почивката на учениците под тепетата, заради ниските температури и многото болни

f5fae0ddc650804fa0f7a4259a34f333-220x162

Удължават ваканцията за учениците в Пловдив до сряда. Това реши днес кризисният щаб, оглавен от кмета на града Иван Тотев, който бе свикан в 12 часа, за да реши децата да останат още няколко дни у дома. Като причини за продължаване на неучебните дни бяха изтъкнати изключително ниските температури, високата степен на заболеваемост сред малки и големи и затрудненото придвижване на автомобили и пешеходци. Много от гимназистите в пловдивските училища пътували от съседни населени места и щяло да бъде изключително трудно да бъдат в 7.30 в клас при метеорологичната обстановка към момента.

На 9, 10 и 11 януари ще почиват учениците в Пловдив, в общините Първомай, Съединение, Родопи, Раковски, Марица, Садово и Стамболийски.

9 и 10 януари са неучебни дни за училищата на територията на общините Карлово, Лъки, Асеновград и Сопот. 9 януари е неучебен ден за ОУ “Христо Ботев”, с. Ръжево Конаре, община Калояново.

При температури под минус 15 градуса се случва сутрешни пропуснати курсове на автобусите. Подобна ситуация не може да се предвиди, още повече, че заради силните пориви на вятъра се образуват снегонавявания на входно-изходните артерии и е необходимо  време да се почистват сутрин. Това затруднява достъпа и ще доведе до нарушаване на учебния процес, стана ясно на заседанието на Оперативния щаб.

Заради силните пориви на вятъра, които тази сутрин в Пловдив са достигали до 32 метра в секунда, в ранните часове днес е имало снегонавявания на “Голямоконарско шосе”, “Карловско шосе” и ул. „Димитър Талев“.

Второто решение, което взе Оперативният щаб е, да се подпомогнат училищата с подготовката на дворовете. Тези три дни ще се използват за почистването им.

Основните пътни артерии в града са почистени, като е осигурено движението на градския транспорт. Издадени са 30 предписания за непочистени тротоари пред търговски обекти.