photo_verybig_610134

Лидерът на “Подкрепа” в ОУ “Пенчо Славейков” е бил уволнен, алармираха от регионалната структура на синдиката. Преподавателят по история Пенчо Стоянов, който от 13 години работи в училището, бил сюрпризиран с нова длъжностна характеристика и заповед за освобождаване. Стоянов е бакалавър по история, има и втора специалност български език. Директорът Екатерина Делинова първоначално поставила условие да напише декларация, че ще учи за магистър, при което той заявил, че ще го направи, стига да има финансова възможност. Впоследствие обаче тя му връчила заповедта с мотива, че според новата длъжностна характеристика за мястото се изисква магистърска степен.

“Ако само аз съм с по-ниска образователна степен – мога да се съглася. Но поне 30 от колегите ми също са бакалаври. А ако погледнете обявата за свободни работни места за начални учители, които сега Делинова е пуснала, ще видите, че изискването е за степен “бакалавър”. При мен се касае за разчистване на лични сметки. На последния педагогически съвет заявих, че ще искам оставката й, тъй като загуби делото срещу Теодора Иванова – колежката, която беше набедена, че е била ученик в клас и бе наказана с предупреждение за уволнение. И то падна в съда. Това е пореден случай на колега, който печели съдебна битка срещу училището в последните години и така се ощетява бюджетът”, коментира Пенчо Стоянов.

Въпреки че е синдикален председател и се ползва със закрила, той бил освободен по т.6 от КТ за липса на квалификация. Стоянов обясни, че Делинова редовно нарушавала Кодекса на труда, затова сега смята да сезира Инспекцията по труда. Заедно с това ще води дело за неправомерно уволнение и граждански иск за нанесени морални вреди. Миналата година Стоянов бе отличен с престижната национална награда “Неофит Рилски”.

Според областния лидер на “Подкрепа” Цило Нейчев това не е първото нарушение на директора на “Пенчо Славейков”, затова за пореден път ще бъде сезирано МОН и ще бъде поискана оставката й.

“Не държим да се стига до ексцесии, но да не забравяме, че учителите от “Пенчо Славейков” имат опит със свалянето на директори”, напомни Нейчев.

“Уча в Пловдив” потърси за позиция Екатерина Делинова, но тя заяви, че не желае да коментира казуса, тъй като е в отпуск. Във всеки момент сме готови да публикуваме нейната гледна точка.

 

35 КОМЕНТАРА

 1. Крайно време е другарят Гергов да си прибере вересиите от училището, да си я закара в Кърджали, ако трябва даже….в ГОРУБСО-то, където татко Аладжов е командвал……

 2. Колеги,добре познаваме Г-н Стоянов,колко справедлив и честен човек е,колко много държи на справедливостта и защитава правата на учителите.Знаем колко добър професионалист е и този казус дори за непрофесионалисти е ясен,че е разчистване на сметки-просто неудобен е и прекалено прям пред директорското тяло.Докога ще се търпят такива своеволия и непристойно поведение спрямо колегите,сякаш са недостижими и ненаказани?Апелирам към всички колеги да покажем подкрепата си-той е наш колега и ако допуснем с мълчанието си да загуби работата си,означава че просто не сме добри хора.Нека защитим своя колега,очаквам идеи за последващи стъпки от нас неговите колеги,синдикалисти и хора на честта-той го заслужава.

 3. Г-н Стоянов е прекрасен учител, години наред се справя отлично с нелеката си работа в училището. Всички заставаме зад него и държим да бъде възстановен ссправедливо на работа, от където няма никакво място да бъде съкращаван. Директорката не за първи път си позволява подобни уволнения и е крайно време да и се поиска оставката и да си замине, щом по този начин урежда личните си сметки с учителите, които си вършат години наред работата и спомагат за развитието на учениците и училището.

 4. Е,нямам думи ! Ако отминем този факт с лека ръка -значи ние може да бъдем следващите с подобна съдба ! Длъжни сме да защитим колегата,който е доказан специалист ! Спи ли МОН или е по-удобно да се мълчи !?! Или може би са им нужни точно такива ,,директори,,!?!

 5. Е какво го мислите? Щом е толкова добър и с такъв висок ценз и с толкова награди, лесно ще си намери нова работа в по- хубаво училище. Направо се чудя как такъв специалист все още стои там.

 6. Мечтае си за едни работи другарката Делинова, ама….няма да стане! Не можа да стане областен координатор на обединените жени-социалистки преди месец, биха я като прани гащи, и резултатът е налице!!! Явно и партията-майка е снела доверието си от нея, и по тази причина върши подобни глупости! В над 90% от случаите такова уволнение пада поради недобре мотивирана заповед, а нейната е УЖАСНО НЕМОТИВИРАНА! Пенчо Стоянов ще се върнежпрез съда, въпрос е на време, но кой ще плати масрафа??? Тук вече Киркова ще се намесва, колкото и да не й се иска….но ще й се наложи! Ако не – има и други начини….. Госпожа другарката да си стяга куфарите за Кърджали!!!!

  • Браво колеги,Пенчо Стоянов заслужава вашата подкрепа,а такива като “господин Лорда”-гъзомийници и върти опашки провалиха колектива и училището.

 7. Браво! Щял да си намери нова работа в по- хубаво училище! Колегата е не само доказан специалист, но и лидер. Той устоява позиция и търси справедливост. Ако някой трябва да си търси нова работа, това е директорката. Всички знаем колко права им се делегират. Г-н Стоянов, аз Ви подкрепям и вярвам, че правдата ще възтържествува! Но докога властимащите ще могат да правят каквото си искат?

 8. Защо тогава не си пишете истинските имена? От какво ви е срам като го подкрепяте?

 9. Ами господине или госпожо Лорда,точно вие не излизате с името си,а по-горе както виждате сме посочили целите си имена и стоим зад думите си и не се крием.Готови сме да подкрепим колегата си не само с имената си ,а и навсякъде където има нужда от нас.

 10. Първо -не ни е срам и излизаме с имената си, стоим зад думите си, а не като Вас-“Лорда”. Точно Вие правите това, в което обвинявате другите- не излизате с истинското си име, може би защото се срамувате от онова, което сте.Какъв ЛОРД? Дори не мисля повече да Ви отговарям, защото сте анонимен.

 11. Аз съм популярен с това име. Редно е щом е ваш лидер и го подкрепяте и е толкова ценен за вас да последвате лидера си. Ще го направите ли? Няма! Значи се намирате само на приказки.
  Истинските последователи следват лидерите си в добро и лошо.

  • А дали другарката ще смени дл.характеристики на половината училище? Ще има ли смелостта да го направи? Тогава Пенчо Стоянов ще бъде последван!!! Докато това не стане – си е живо персонално отношение на директор към конкретен учител!

 12. Лорде, и къде си толкоз популярен??? На село??? Не те знаем, разкрий се, както призоваваш всички тук, които застават с имената си!!!! Ако Делинова си замине (дай Боже)- ти ще я последваш ли от училището, като си толкоз ербаб, а??? Който не е минал през гавра от директор, стигнала до уволнение – не знае какво е! Пенчо Стоянов пое лайна от директор, станал такъв с полувисшето за учителки от Кърджали, така че да не казва кой да е бакалавър и кой магистър!!! Че ако таткото й не е бил партиец покрай кърджалийското ГОРУБСО – и това е нямала да завърши УМНАТА И КАДЪРНАТА ВИ ДИРЕКТОРКА!!!! Просто Пенчо ще е поредният, който ще докаже на колектива, че Делинова не става за директор!!! Да ти бият чумберите в РИО (защо му отмени “предупр.за уволнение наскоро, как мислите?) , да ти падат в съда заповеди и други ръководни действия…. и да продължаваш да вършиш глупост след глупост!!! Та, Лорде – ако другарката си вземе ЕДНОПОСОЧЕН билет за Кърджали – ще я последваш ли? И след като си ИЗВЕСТЕН с този псевдоним – ние тук сме обикновени даскали и от знаменитости не разбираме – ще се представиш ли с истинско име, като нас????? Ако имаш ташаци да го направиш, разбира се…..

 13. По- добре Лорд на село, отколкото последен в Пловдив, като теб.
  Като гледам как пишеш и какви думи използваш и по колко въпросителни и удивителни редиш, не те бива за български учител, какъвто се наричаш. Колко чуждици употреби за пет реда?
  Като те гледам даже и лидер си нямаш.
  Или там е последен пристан за вас и другаде няма накъде?

 14. Да, лидер си нямам, ама не ми и трябва! А вашата лидерка (по-точно водачка на стадото..) потъва все повече и повече, и всички вас сега ви тресе луд страх да не я сменят, и да ви се развали кефа, нали??? Колежки те приканиха, аз също ( да не се криеш под разни прозвища, и да излезеш с истинското си име като нас) – не искаш… Твое право е, Лорде……. Треперете, и то с право! Още мъничко…..

 15. Какви учители сте вие и как е възможно да се излагате пред цяла България? Има ли за вас някакви морални и етични норми?
  Такива като вас не трябва да работят изобщо в сферата на образованието, защото явно нещо ви хлопа дъската и не ставате за учители.
  Явно сте свикнали да занимавате обществото с вашите простотии или може би страдате от чувство за малоценност.
  Сипете нагли лъжи и нищо от това, което пишете не е истина.
  За такива същества като вас не важи спазването на правилници, наредби и закони в тази държава.

 16. Защо ли имам станното чувство, че Лорда не е от мъжки род….. Имаше един коментатор “Славейков” (и все още го има) в едно друго пловдивско онлайн издание, дето излезе служителка от училището, с фамилия от Менделеевата таблица…… Историята помни! Ние също!

 17. Не искам да звучи грубо или да обидя някого и моля да ме извините за следващите ми думи, но ако се съмняваш ме запознай с жена ти, тя ще ти разкаже от какъв пол съм

  • Ами излез от сянка, де! Призоваваш всички тук да го направим, и ние го правим…. Хайде, Лорде – дай пример, който вече е последван и без твоят апел! Всички тук сме с имена и фамилии, а ти?

 18. Само май ти си с истинското си име, за което те уважавам. Аз както виждаш не взимам страна, просто съм обективен, а и заглавието в статията не е коректно, правилно е да се каже синдикален лидер, а не синдикалния лидер, защото не е единствен, мисля че там имаше и други синдикати.
  Прав ли съм?

  • Значи следващите за уволнение са Капка и Костов…. Ха-ха…

 19. Да, прав (права) си! Но ако даден училищен директор реши да “вдига нивото” в училището, обезпечавайки го с кадри с по-висока квалификационна степен – би следвало да кара наред! Единичният случай винаги предполага тенденциозно отношение, и за обикновенния читател на новината, който не знае за случките в това училище! Ако Делинова не действа така спрямо всички бакалаври в училището – утре в съда как ще докаже законосъобразността на тази заповед? Новите й адвокати (поредните….) как ще се справят с доказателствената тежест, която е на директора- издател на заповедта? Самият факт, че такъв акт е издаден спрямо един-единствен учител, при наличието на още десетки бакалаври, говори красноречиво! Ако Пенчо стане поредният, доказал незаконосъобразност на нейно действие като представител на работодателската власт (физич.лице, представляващо юридич.лице) – КАКВО ПРАВИМ???? Един път стомна, втори път стомна….и нов директор! Така стана наскоро и със “Св. Седмочисленици” – издънки-предписания, издънки-предписания, и директора….. Така ще стане и с Делинова!!!!

 20. формално закона не е нарушен и е в правото си да има изисквания и да не слага всички под един знаменател. Директорската длъжност в училищата не е изборна, а се печели с конкурс, За каква оставка може да става дума.
  Съд решава споровете между страните, не тълпата.

  • Формално Да, но не и в случая! Та и в мотивите на заповедта само това е писала!!! Правото съществува за всеки работодател, що се касае до прилагането на т.6 от 328 КТ, но при един съдебен спор работодателя трябва да докаже законосъобразното ползване на това право, и ако Пенчо наведе доводи за злоупотреба с право (а той ще го направи – чл.8 КТ) – за Делинова става сложно, с оглед двете забележки, които му наложи, както и с пред.за уволнение, което си отмени на по-следващия ден!!! Съдът гледа тези неща, Лорде! И на всеки съдия ще му стане ясно, че е налице злоупотреба с право от този училищен директор! Що се касае до директорската длъжност – тя безспорно е конкурсна, но това не игнорира факта, че нач. РИО е пряк работодател на всеки уч.директор, а над нач. РИО е МОН, така че от всеки директор може да бъде потърсена финансова, ръководна и т.н. отговорност, което и ще стане! Като е толкова перфектна Делинова – защо не познава елементарни разпоредби на КТ и КСО? За справка – моят случай с осигуровките? Дойдоха миналата година НАП-аджиите, и я насметоха, нали? После аз със съдебното дело…. Ами случая с Теодора? Прецедент в с-мата на образованието – набит учител, И НАКАЗАН С ПРЕД.ЗА УВОЛНЕНИЕ!!! Видно от мотивите на решението – на база предположения! Има много посегателства в/у учители, НО ВИНАГИ ДИРЕКТОРИТЕ СА ЗАСТАВАЛИ ЗАД БИТИЯТ УЧИТЕЛ! Другарката е прецедент!!! Сега и Пенчо…. Има правило, че който не работи-не греши, но грешките й станаха твърде много, а и показват очевидно несправяне с работата й! Не е лесно да си директор, но трябва да си понесеш последствията от действията си, и това е обикновенно житейско правило! В общи линии досега я търпяха, но и тези, които го правиха – са вдигнали ръце от нея! Тя защо не ме възстанови на работа (както заяви по националните медии), а извади 11 заплати, за да си тръгна аз и да остане Найчев на работа?! Попитайте я! Защо тя лично с изх.номер от училището в писмен вид ми предложи почти 6000 лв, за да не се връщам? Това не означава, че съм забравил кой и как ме уволни, разбира се…. Аз се противопоставям на незаконните действия, без значение кой/ коя ги извършва…и е мое конституционно право, както на всички в тази държава! Просто Делинова много си повярва, че е всьо и вся, и че вечно ще й се разминава! А слабостта не е добър съветник….-)))

 21. Сега разбирам, защо реагираш така, ти си обиден, но не може всички да те харесват, не е нормално да те харесват всички. Сигурен съм, че има хора , които те харесват и ти си ценен за тях. Загърби миналото и гледай напред.

 22. Аз нямам самоцел всички да ме харесват! Дали ще загърбя миналото – решавам АЗ, но все пак ти благодаря за съвета…. Когато всеки си понесе последствията от своите действия – вероятността да стане расте прогресивно….а др. Делинова има още грехове към мен….и не само към мен, така че не ми пречи да гледам напред, а с едното око да поглеждам назад! Но все пак благодаря за съвета! Дали ще го последвам- е мое право, и много скоро ще разберете….всички….

 23. А защо пък ти мислиш, че те харесват всички? Само питам….както правиш и ти спрямо мен….

 24. Няма как обаче да се отрече положителните неща, свършени от Делинова, като това да пенсионира тези, на които им беше време! Е, за пенсионираните това далеч не е положително, но всеки, който си е дал своя дан на държавата- следва да се оттегли в заслужен отдих, а не да мрънка, че няма да работи, докато стане на 90 години, и същевременно да заема работно място, което би могло да се заеме от човек в трудоспособна възраст! Браво на директорката и затова, че спази тридневният срок за обявяването на овакантените места, съгл. чл.147, ал.1, т.7 от ППЗНП! Само не ми става ясно защо не си е обявила и възпитателските места, а само учителските!! Ако има освободени такива (а то има), и умишлено не ги пуска своевременно, ще наруши ГРУБО горецитираната разпоредба, а не би било добре за един уч.директор да го прави…! Лорде, нали ще й предадеш информацията? Че ВЕЧНИТЕ КАНДИДАТИ, за които е говорила на годишния ПС – нямат търпение!!!!!!!! А за учителските има време….. -)))))

 25. Това монолог ли е? Защо един и същ господин изказва мнение и се стреми да го наложи на останалите?
  Изглежда само той си вярва на това което мисли и изказва.

  • Не искам да налагам мнението си на никого, Кузмова! Просто казвам истини, които са подкрепени с доказателства, и са юридически издържани! Заставам зад всяка моя дума, написана тук, и ако някой иска да ме обори (с аргументи и факти) – да заповяда! И в този ред на мисли – определено си вярвам на това, което мисля и казвам, И ИМА ЗАЩО!

 26. Г-н Иванов къде са ви доказателствата? Как разбрахте, че са юридически издържани? Къде са ви фактите?
  Всичко това дали не е плод на вашето въображение, защото досега не сте подкрепили думите си с аргументи и факти, а само с празни приказки.
  Интересно ми е какъв възпитател можеш да бъдеш и на какво ще научиш своите ученици. Може би да бъдат агресивни като теб, защото ти ще бъдеш този пример за подражание. Ти си срам за учителското съсловие и за нашето общество и не заслужаваш учтивото ми обръщение.

 27. Аргументите и фактите са изложени доста обстоятелствено тук, а доказателствата са при компетентните органи! Интереси на анонимни коментатори тук НЕ ЗАДОВОЛЯВАМ! А и констатации от типа кой е срам за учителското съсловие и за обществото ни няма как да приема, още повече от лице, което не може да чете! На фона на всичко описано тъпи въпроси от сорта на “къде ми били фоказателствата” (при наличие на съдебни решения) ще си позволя да ги подмина, г-жо Кузмова, или както Ви е истинското име! Четете, не е сложно!!!

 28. Забавна дискусия, няма що.
  Г-н Иванов, вие някакъв обществен обвинител ли се явявате или това е някаква лична вендета? Като чета не мога съвсем да си го изясня.
  Понеже името Ви ми се стори странно познато, поиграх си с хронологията във вестниците и се натъкнах на редица статии, в които името Ви изскача. Затова и имам чувството, че сте някаква своеобразна медийна звезда на в-к Марица. Вероятно този път, защото в статията на “Уча в Пловдив” не пише за Вас или Ваши проблеми с поредния директор на пловдивско училище и поредния съдебен спор (защото Вие много обичате да ходите на съд, нали? – личи от статиите, които излизат с Вашето име …), се чувствате далече от прожекторите, та намерихте начин да напомните за себе си.
  Спрете се малко, че взе да става някак еднообразно. Нека и други да се изявят. Нека се видят и мнения на хора, които по-обективно да предадат информацията, а не през призмата на собствените си съдебни спорове със същото училище.

 29. Г-жо Каролчева, обществените обвинители са в една мраморна сграда на пл. “Съединение”, и аз не съм от тях! Що се отнася до проучването, което сте ми направили – в-к “Марица” далеч не е единствената медия, отразила ме по повод даден казус! Изрази от типа на “спрете се малко” ще Ви посъветвам да не ги използвате срещу мен, а на мъжа Ви у вас примерно…. Този сайт е със свободен достъп, и всеки, който иска “да се изяви” или “по-обективно да предаде информацията” – е добре дошъл! Стига да може и да се аргументира, че то с голословие и измислени имена е много лесно!!! Що се отнася до преценката Ви, че много обичам да ходя на съд – много бъркате! Това е единственото място, където човек може да си потърси правата, ако прецени същите за нарушени. От проверката Ви сигурно сте констатирали, че “нямам празно”! Що се касае до училищните директори…..всеки сам си носи кръста!!!

Коментарите са затворени.