Директорът на ОУ „Христо Смирненски“ в село Житница – Надка Петрова, е получила вчера заповед за дисциплинарно уволнение. Тя се е върнала на работа през януари след продължителен болничен и е дала писмени обяснения след поредицата проверки и констатации по жалби срещу лошото управление на училището.

Припомняме, че от началото на новата учебна година школото е управлява от времнно изпълняващ длъжността – Елена Кърчева. Началният учител временно поста до изчистване на административните пречки по Кодекса на труда.

До тази смяна се стигна след серия протести на родители на ученици срещу директора Надка Петрова. През юли месец те я обвиниха в еднолично и непрозрачно управление, съответно тя излезе в болничен до края на септември, който след това бе удължен. Изпратени бяха две жалби до Министерството на образованието и Регионалното управление по образованието в Пловдив, придружени с подписка от родителите на 49 ученици. Родителите пратиха и отворено писмо до институции и медии с настояване директорката Надка Петрова да бъде уволнена.

Просветното министерство разпореди на РУО да се заеме с решаване на проблема. Експертите и началникът Антоанета Пакова имаха серия разговори с местната власт и педагогическия екип, откъдето предложиха името на новия директор, който да успокои страстите.

Последвалите проверки на Регионалното управление на образованието и МОН откриха ред нарушения, свързани с назначаването на преподаватели, столовото хранене и финансовата отчетност.